Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is megvádolták Sarkozyt

2013. március 22., péntek 00:32

Bűncselekmény útján szerzett pénzből finanszírozta 2007-es kampányát Nicolas Sarkozy egy bordeaux-i vizsgálóbíró immár hivatalos vádja szerint. Jean-Michel Gentil bíró csütörtökön hallgatta meg a volt elnököt. Sarkozy ügyvédje, Thierry Herzog előbb arról tudósított, hogy a bíró nyomozást rendelt el, majd később azt mondta, vádat emelt.

Herzog meg kívánja fellebbezni a döntést. Az ügyben már novemberben meghallgatták Sarkozyt a nyomozóhatóságok, de akkor nem emeltek ellene vádat, de olyan tanúnak nevezték, akivel már ismertették a jogait - ahogy azt a gyanúsítottakkal szokták. Ez lehetőséget adott a vizsgálóbírónak, hogy újra és újra meghallgassa, mígnem most eljutott a vádemelésig.

Sarkozy a gyanú szerint 2007-es kampányát részben a L'Oreal kozmetikai világmárkát öröklő Lilian Bettencourt-tól annnak bizalmával visszaélve megszerzett pénzből finanszírozta.

Sarkozy neve már 2010-ben felbukkant a 2007-ben kirobbant Bettencourt-ügyben, aminek a kiváltó oka a családfő, André Bettencourt halála volt. Lányuk ugyanis apja halála után beperelte Liliane régi barátját Francous-Marie Banier írót, fényképészt. Bettencourt 1987 óta tartó barátságuk alatt becslések szerint 1,3 milliárd eurónyi vagyont ajándékozott a művésznek.

A Bettencourt-lány, Francoise azzal vádolta Banier-t, hogy anyja testi-lelki gyengeségével visszaélve tett szert a javakra. A perben kérte anyja gyámság alá helyezését, amit a bíróság 2011 októberében el is rendelt.

Rovatok