Index Vakbarát Hírportál

Értik a humort Egyiptomban, de nem szeretik

2013. március 31., vasárnap 21:16

Az egyiptomi ügyészség vasárnap kihallgatta az ország legnépszerűbb tévés komikusát. Bászem Juszefet azzal vádolják, hogy megsértette Mohamed Murszi államfőt.

Az egyiptomi főügyész szombaton adott ki letartóztatási parancsot Bászem Juszef ellen, aki megjelent az ügyészségen, ahol öt órán keresztül folyt a kihallgatása, majd 2200 dollárnak megfelelő összegű óvadék ellenében távozhatott. Az eredetileg orvos Juszef szatirikus online videóival vált népszerűvé a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő forradalom után.

Ma már a műholdas tévék sugározzák heti háromszor jelentkező műsorát, így országszerte ismert. Azonban nemrég a fáraókhoz hasonlította az államfőt, majd Szuper Morszinak nevezte, amiért a törvényhozáshoz és a végrehajtó hatalomhoz is ragaszkodik. Erre egy feldühödött iszlamista ügyvéd az ügyészséghez fordult, így az iszlám és az elnök megsértése miatt eljárás indult ellene. Emellett a közrend megzavarása érdekében történő rémhírterjesztéssel is vádolják.

Juszef azonban nem hajlandó komolyan venni az ügyet, és az eljárásból is igyekszik gúnyt űzni: amikor megérkezett az ügyészségre, túlméretezett kalap votl rajta, ami erősen emlékeztetett arra a fejfedőre, amit nemrég Morszi viselt, amikor Pakisztánban díszdoktori címet kapott. Odabentről a Twitteren megírta, hogy még a rendőrök is közös fotót akartak vele, és valójában ezért állíthatták elő. A bíró később eltávolíttatta vele a kihallgatása során posztolt bejegyzéseit – írja a BBC.

Murszit, az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltjét tavaly júniusban választották meg szabad választáson. A Juszef elleni nyomozás miatt többen a szólás- és a sajtószabadságot féltik Egyiptomban. "A kritikai megjegyzéseket korlátozni akaró kísérlet új fejezete kezdődött el" – jelentette ki Heba Morajef, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyiptomi igazgatója.

Dzsamal Eid emberi jogi ügyvéd szerint Murszi hivatalba lépése óta kéttucatnyi olyan eset volt már, amelyben az államfő megsértésével vádoltak meg valakit, négyszer annyi, mint Mubarak országvezetésének 30 éve alatt. Juszef ügye folytatódhat úgy, hogy ejtik az ellene szóló vádat, vagy tovább nyomoznak, de vád alá is helyezhetik – mondta Eid.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója, liberális egyiptomi politikus pedig azt mondta: ilyen ügyészségi kihallgatásokat csak "fasiszta rendszerekben" szoktak tartani.

Rovatok