Index Vakbarát Hírportál

Meztelen aktivisták rontottak Putyinra

2013. április 8., hétfő 13:30 | aznap frissítve

Négy félmeztelen nő rohanta le a Németországban vendégeskedő Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki a házigazda Angela Merkellel járta be a hannoveri nemzetközi ipari vásár standjait. A Femen nevű ukrán emberi jogi csoport aktivistái pucér akcióikról lettek ismertek, különösen védett személyek közvetlen közelébe viszont ritkán jutnak el, most kettőre is sikerült lecsapniuk. A négy nőt testőrök fogták le.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón a be nem jelentett demonstrációra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "Németország szabad ország", ahol a törvényes keretek között mindenki kifejtheti a nézeteit, ezért " kétségeim vannak afelől, hogy ilyen szükségmegoldásokat kell-e alkalmazni" a véleménynyilvánításhoz.

Vlagyimir Putyin a Femen demonstrációjával kapcsolatban elmondta: számított politikai akciókra, és nem zavarja a megmozdulás, amely akár hasznosnak is bizonyulhat, hiszen nagy nyilvánosságot biztosít a hannoveri ipari vásárnak.

Putyin vasárnap érkezett Hannoverbe, és a német kancellárral közösen nyitotta meg a világ legnagyobb ipari szakkiállítását, amelynek partnerországa az idén Oroszország.

A sajtótájékoztatón Merkel maga is szóba hozott egy, az emberi jogokat érintő oroszországi problémát. A kancellár szerint aggasztó, hogy Oroszországban korlátozzák német alapítványok munkáját, hangsúlyozva: kormánya reméli, hogy a jövőben szabadon működhetnek az alapítványok Oroszországban, és semmi sem gátolja a civil társadalom fejlődését.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a külföldi politikai alapítványok továbbra is tevékenykedhetnek Oroszországban, regisztrációjukra pedig azért van szükség, hogy az "orosz polgárok megtudhassák, honnak pénzelik a külföldi szervezeteket".

Rovatok