Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadult két francia túsz Afganisztánban

2013. április 9., kedd 07:07

Visszanyerte a szabadságát két francia férfi, akiket túszként tartottak fogva Afganisztánban. Egyikük, egy fotós megszökött fogvatartóitól, a másik túszt szabadon engedték – közölte az afgán belügyminisztérium és a francia külügyi tárca.

A 29 éves, Grenoble városából való szabadúszó fotóst, Pierre Borghit négy hónapja hurcolták magukkal fegyveresek a főváros, Kabul egyik forgalmas utcájából. Vardak tartományban tartották fogva egy földbe vájt lyukban, ahonnan sikerült kimásznia, és eljutott egy ellenőrzőponthoz. Bevitték Kabulba, a belügyminisztériumba, ahonnan francia diplomaták kíséretében távozott.

A másik túszt, az Acted francia segélyszervezet 30 éves alkalmazottját bő két hónapja rabolták el Kabul központjában. Négy fegyveres megállásra kényszerítette a sofőr vezette terepjárót, amelyben a francia férfi utazott, és magukkal vitték. Szabadon bocsátásának körülményeit nem részletezte a párizsi külügyminisztérium.

Az elmúlt hónapokban ismét egyre több az emberrablás Afganisztánban. A túszejtők gyakran köztörvényes bűnözők, de többször előfordult, hogy pénzért átadták foglyaikat a kormányellenes iszlamista lázadóknak.

Rovatok