Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a börtönökben szervezkedő német neonáci hálózatot

2013. április 10., szerda 12:26

Börtönökben működő országos szélsőjobboldali hálózatot fedtek fel német hatóságok, ami  kapcsolatban áll a Nemzetiszocialista Illegalitással (NSU). A neonáci kezdeményezés levelek útján tartotta a kapcsolatot az NSU-val. A kézzel írott papírok – amelyeket az elítéltek celláinak átvizsgálásakor találtak meg a hatóságok – fontos tárgyi bizonyítékok lehetnek a vizsgálatok során, számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az NSU mellett a szélsőjobbot támogató, hierarchikus rendszer alapján működő börtöncsapat más szervezeteket is felkeresett. Ezekben az esetekben a leveleken kívül magazinokba rejtett, kódolt üzeneteket is váltottak a bebörtönzött és a szabadlábon tevékenykedő felek.

A börtönökben múlt héten a cellákat és termeket átvizsgálták, a gyanús rabokat elválasztották egymástól; az esetet munkacsoport vizsgálja. Az üggyel kapcsolatban Jörg-Uwe Hahn, Hessen igazságügyi minisztere elmondta, nem akarja, hogy megismétlődjön, és ennek érdekében minden rendelkezésére álló jogi eszközt be fog vetni.

A Türingiában létrejött NSU-t kilenc gyilkosságért tartják felelősnek. A terroristasejtet nem a hatóságok fedték fel, hanem lelepleződött, amikor 2011 novemberében az egyik tag feladta magát,  ketten pedig öngyilkosságot követtek el. Az NSU-val feltételezhetően kapcsolatban álló öt ember pere jövő héten kezdődik Münchenben.

Rovatok