Index Vakbarát Hírportál

Mi volt Tito széfjében?

2013. április 12., péntek 14:46

Több mint három évtizeddel Josip Broz Tito halála után egy háromtagú bizottság kinyitotta a volt jugoszláv államfő széfjeit, amelyek a nemzeti bankban voltak. Tartalmuk egyelőre nem ismert, de a néhai politikus családtagjai sérelmezik, hogy jogtalanul hozzányúltak örökségükhöz.

Tomislav Nikolić államfő nevében csütörtökön egy háromtagú bizottság, két tanácsadója, illetve az elnökségi titkárság illetékese nyitotta ki a széfeket, amelyek tartalma harminc éve nem ismert. A bizottság jegyzőkönyvet készít a széfekben talált tárgyakról, és néhány nap múlva hozza nyilvánosságra, hogy mit talált bennük.

A nemzeti bankban lévő széfek kinyitását egy belgrádi bíróság rendelte el, ahol Tito örököseinek hagyatéki tárgyalási folyik. A széfek kinyitásánál nem voltak jelen sem a bíróság, sem az örökösök jogi képviselői. A családtagok ezt kifogásolják. Tito unokája, Svetlana Broz sérelmezte, hogy Tomislav Nikolić államfő a törvények fölé helyezte magát azzal, hogy „megalakított egy teljesen zavaros összetételű bizottságot, amely hozzányúl egy halott örököseinek magántulajdonához”. Az unoka közölte, hogy a strasbourgi bíróságon beperli Nikolićot az emberi jogok európai konvenciójának megsértése és a hagyatéki tárgyaláson elkövetett jogsértések miatt.

A sajtóban különféle találgatások láttak napvilágot a titokzatos széfek tartalmáról. Egyes hírek szerint a volt jugoszláv elnök személyes holmiját tartalmazták tizennégy zsákban. Állítólag értékes olajfestmények is voltak közöttük, amelyek a szerb uralkodók tulajdonát képezték. Más értesülések szerint tizenegy zsák arany és ékszer volt bennük.

A Vreme című hetilap úgy tudja, hogy két évvel Tito halála után, 1982-ben a volt jugoszláv elnökség által megbízott bizottság tízezer angol fontot, német márkát és amerikai dollárt, illetve nagy mennyiségű jugoszláv dinárt adott át a jugoszláv jegybanknak, amelynek jogutódja a szerb jegybank lett. Csak a Tomislav Nikolić által megbízott testület jelentéséből fog kiderülni, hogy ez a pénz is a széfekben volt-e.

Rovatok