Index Vakbarát Hírportál

Filmbe illő szökés egy francia börtönből

2013. április 14., vasárnap 11:35

Nem mindennapi módon szökött meg a börtönből szombaton Észak-Franciaországban egy fegyveres rablásért elítélt rab. Az ügyvédje szerint „feltűnően intelligens", egész Franciaországban ismert elítélt, Redoine Faïd a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, és kijutott a szabadba.

Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása.

A rendőrség nagy erőkkel keresi a 40 éves férfit, helikoptereket is bevetettek. Figyelmeztették a lakosságot, hogy a szökött rab veszélyes, fegyver és feltehetően robbanószer van nála. Faïd ellen az egész schengeni övezetre kiterjedő európai elfogatóparancsot adtak ki, és a francia szervek értesítették az Interpolt.

Egyelőre nem lehet tudni, a férfi hogyan tett szert robbanóanyagra a börtönben. A rendőrség azt gyanítja, Faïd felesége segíthetett a szökésben, mert közvetlenül a szökés előtt járt nála.

Az algériai származású férfi beszél héberül, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázta magát. 2010-ben megjelent – fegyveres rablásért kiszabott tízéves börtönbüntetése alatt írt – könyvében leírja, hogyan lett külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter.

A Lille melletti Sequedin börtönbe egy 2010-es fegyveres rablás miatt került, amelyben meghalt egy rendőrnő. A börtön csak alig több mint tíz kilométerre van a belga határtól, írja az AFP.

Rovatok