Index Vakbarát Hírportál

Helikoptert ejtettek túszul a tálibok

2013. április 22., hétfő 10:52

Tálib lázadók vasárnap túszul ejtették egy polgári helikopter kilenc utasát, köztük nyolc török állampolgárt, miután a gép kényszerleszállást hajtott végre Afganisztán egyik tálibok által ellenőrzött területén – közölték hétfőn több forrásból.

Hamidullah Hamid helyi afgán vezető arról számolt be, hogy a helikopter vasárnap délután erős szélben és esőben szállt le Logar tartomány egyik falujában, Kabultól 60 kilométerre délkeletre, a pakisztáni határtól 30 kilométernyire. Ez Logar tartomány Azra körzete, a tálib lázadók egyik fellegvára.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő a lázadók nevében felelősséget vállalt a túszejtésért. Elmondása szerint a fegyveresek vasárnap leszállásra kényszerítették a helikoptert, és egy ismeretlen helyre magukkal vitték a fedélzeten tartózkodókat. Azt állította, hogy a kilenc túsz közül nyolc török, egy pedig afgán állampolgár. A török állampolgárok egy építési vállalat mérnökei, és a kelet-afganisztáni Hoszt városából tartottak Kabulba – mondta.

Levent Gümrükcü török külügyi szóvivő Ankarában azt közölte, hogy a helikopteren nyolc török állampolgár utazott, továbbá a két pilóta, egy afgán és egy orosz állampolgár. A tárca szerint valamennyi túsz egészséges, és a török hatóságok kapcsolatba léptek afgán illetékesekkel az ügyben. Egy török diplomáciai forrás az AFP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy Ankara intenzív tárgyalásokat folytat az afgán kormánnyal a nyolc elrabolt török állampolgár ügyében.

A Daily News című angol nyelvű török lap szerint a helikopter egy török cégé volt, amely egy nagy projekten dolgozik Afganisztánban, s a gép a rossz időjárási viszonyok miatt hajtott végre kényszerleszállást.

Luca Carniel, a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője azt mondta, hogy az első értesülések szerint az incidens idején nem volt harci aktivitás a körzetben. Erin Stattel, egy másik ISAF-szóvivő azt közölte, hogy a koalíció részt vesz a helikopter és utasai felkutatásában.

Rovatok