Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a lengyel igazságügyminisztert

2013. április 30., kedd 07:21

Donald Tusk lengyel kormányfő leváltotta hétfőn igazságügyi miniszterét, aki egy múlt heti televíziós nyilatkozatban azt állította, Németország embriókat importál Lengyelországból, és azokat kutatási célokra használja fel.

Jaroslaw Gowin mindezt a TVN24 lengyel hírtelevíziónak adott múlt keddi nyilatkozatában mondta, állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Kijelentésével heves bírálatokat váltott ki. Gowin helyét a kormányban Marek Biernacki volt belügyminiszter veszi át.

A leváltott politikus kijelentésének előzménye egy feljelentés volt, amelyet egy poznani klinika vezetője tett az ügyészségen. A klinikán ugyanis előkerült egy tartály, amely embriók lefagyasztására és tárolására szolgált, s a klinika igazgatója azt gyanítja, hogy elődje illegálisan megtermékenyített petesejteket semmisített meg. Lengyel szakértők úgy vélik, hogy Gowin kijelentései ártanak a lengyel-német kapcsolatoknak, a poznani esetből ugyanakkor nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A miniszternek azt is a szemére vetik, hogy tévesen interpretálta a németországi jogi szabályozást, amikor azt állította, hogy ott csak külföldről származó embriókkal lehet kísérleteket végezni. A valóságban ez a korlátozás csak az emberi őssejtekre vonatkozik.

Lengyelország aláírta, de még nem ratifikálta az Európa Tanács biomedicináról szóló konvencióját, amely 1999-ben lépett életbe, és bizonyos védelmet nyújt az embrióknak. Németország és Ausztria még nem írta alá a megállapodást.

Jaroslaw Gowinról azt tartják, hogy ő a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) konzervatív szárnyának nem hivatalos vezetője, és az elmúlt hónapokban többször is konfliktusba került Tusk kormányfővel. Így például hozzá közel álló képviselők hiúsították meg – az ellenzéki nemzeti konzervatívokkal karöltve – a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó, a PO által beterjesztett törvénytervezet elfogadását. Gowin a mesterséges megtermékenyítés kérdéseiben is szembemegy pártjának többségével.

Rovatok