Index Vakbarát Hírportál

Faji alapon nem lesz ételosztás Athénban

2013. május 1., szerda 19:15

Nem fogja engedélyezni a görög főváros polgármestere, hogy egy helyi szélsőséges párt kizárólag görögöknek osszon ételt. Jeorjiosz Kaminisz az Arany Hajnal pártot "rasszista és idegengyűlölő" jótékonykodással vádolta szerdán. Hozzátette, hogy a csütörtökre tervezett akció törvénytelen, és ő mindent megtesz megakadályozására.

Az Arany Hajnal válaszul közölte, hogy figyelmen kívül hagyja a polgármester figyelmeztetését, és a hagyományoknak megfelelően (az ortodox) húsvétkor ételt oszt a belvárosi Szintagma téren. A párt korábbi, hasonló akció igen népszerűek voltak.

A szélsőjobboldali tömörülés indított már egy hasonlóan diszkriminatív kezdeményezést: a párt aktivistái Athén szegénynegyedeiben hónapok óta kizárólag csak rászoruló görögöknek osztanak élelmiszert. A párt tagjai rajonganak a náci irodalomért és jelképeiért, de elutasítják, hogy neofasisztáknak nevezzék őket. Az Arany Hajnal, amely 18 képviselővel van jelen a 300 tagú athéni parlamentben, a harmadik legnépszerűbb szervezet az országban.

Az utóbbi hónapokban Görögország-szerte több száz támadást követtek el többségében dél-ázsiai bevándorlók ellen, de a szélsőjobboldali párt következetesen tagadja, hogy köze lenne ezekhez az esetekhez. Tavaly nyáron az Arany Hajnal erőteljes kampányt folytatott az illegális bevándorlás ellen "Szabadítsuk meg az országot ettől a bűztől!" szlogennel.

Rovatok