Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapot Guatemalában

2013. május 3., péntek 06:08

A betiltott tüntetések résztvevői ivóvizüket féltik egy ezüstbánya megnyitásától. A latin-amerikai ország vezetése az elmúlt héten történtekhez hasonló összecsapásoktól tart.

A guatemalai kormány szükségállapotot hirdetett, megtiltva a gyülekezést négy járásban a közép-amerikai ország fővárosától keletre, miután egy bánya megnyitása ellen tiltakozók a héten többször összecsaptak a rendőrséggel.

A négy napja tartó erőszakos tiltakozó megmozdulásokban egy rendőr meghalt, hat civil súlyosan megsebesült gumilövedékektől, és több autót fölgyújtottak. A tiltakozók rövid időn át fogva tartottak 23 rendőrt.

Erőszak szításának vádjával 17 embert letartóztattak, és további 30-at keresnek a hatóságok.
A tiltakozók szerint ha a kanadai tulajdonban lévő Escobal ezüstbánya – amelyet a helyiek San Rafael bányának hívnak – elkezd működni, a környéken élők nem jutnak többé tiszta vízhez. A bányatulajdonos vancouveri cég alelnöke szerint ezek a félelmek teljesen alaptalanok.
A szükségállapot - amelyet a guatemalai kongresszusnak még jóvá kell hagynia - 30 napig lesz érvényben a guatemalai fővárostól száz kilométernyire keletre, Jalapa és Santa Rosa állam összesen négy járásában. A kormány 500 fős rendőri erősítést küldött, és 2 ezer katonát vezényelt a körzetbe, több páncélozott csapatszállító harcjárművel együtt

Rovatok