Index Vakbarát Hírportál

Többé nincs kivégzés Marylandben

2013. május 3., péntek 06:19

Az északkeleti állam hat éven belül a hatodik, amely eltörli az 1638-ban bevezetett halálbüntetést

A halálbüntetés eltörléséről márciusban döntött a marylandi kongresszus. Martin O'Malley kormányzó helyi idő szerint csütörtökön írta alá a törvényt, amely október 1-jén lép hatályba. Ezzel 18-ra emelkedik azon amerikai államok száma, ahol eltörölték a halálbüntetést.

Kimutatható, hogy a halálbüntetés nem működik. Háromszor annyiba kerül az államnak, mint az életfogytig tartó börtönbüntetés, és nincs elrettentő hatása a bűnelkövetőkre – közölte a demokrata párti kormányzó.

A törvényjavaslat aláírásán jelen volt Kirk Bloodsworth, az első halálraítélt az Egyesült Államokban, akinek a DNS-vizsgálat alapján bebizonyosodott az ártatlansága. A marylandi férfit nemi erőszak és gyilkosság vádjával ítélték el 1984-ben öt szemtanú vallomása alapján. Kilenc évet töltött börtönben, ebből kettőt siralomházban, mire sikerült bizonyítania igazát, kiszabadult, és a tényleges elkövetőt is elfogták és 45 év börtönre ítélték.

Marylandben 1638-ban vezették be a halálbüntetést, az állam akkor még brit gyarmat volt. 1978 óta mindössze öt kivégzés volt Marylandben, az utolsó 2005-ben. Jelenleg öt halálraítélt van siralomházban, a rájuk kiszabott halálbüntetést elvileg még végre lehetne hajtani, de a kormányzó dönthet úgy, hogy változtassák át ítéletüket tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre.

Rovatok