Index Vakbarát Hírportál

Tiszteletbeli ausztrál lett Raoul Wallenberg

2013. május 6., hétfő 07:23

Ünnepélyes keretek között posztumusz Ausztrália tiszteletbeli állampolgárává avatták hétfőn Canberrában Raoul Wallenberg svéd diplomatát, aki 1944-ben Budapesten több tízezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól.

A canberrai kormánypalotában rendezett ünnepségen Julia Gillard miniszterelnök hangsúlyozta: ez az első eset, hogy Ausztrália posztumusz ilyen elismerésben részesít valakit.

„Nem ismerek más embert, aki méltóbb lenne erre a kitüntető címre” – hangoztatta a miniszterelnök, aki a „legigazabb embernek” nevezte Raoul Wallenberget. Hozzátette, hogy miközben Wallenberg sosem járt Ausztráliában, számos, általa megmentett ember később az ország állampolgára lett.

Julia Gillard április 15-án jelentette be, hogy országa tiszteletbeli állampolgár címet adományoz Raoul Wallenbergnek. A néhai svéd diplomata korábban tiszteletbeli állampolgárságot kapott az Egyesült Államoktól, Kanadától és Izraeltől.

Svédország tavaly ünnepelte Wallenberg születésének 100. évfordulóját. A diplomata 1944 júliusától 1945. januári eltűnéséig óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy minél több zsidót mentsen meg, felhasználva, hogy Svédország semleges volt a II. világháborúban. Halálának körülményei nem tisztázottak. A hivatalos orosz álláspont szerint 1947 júliusában halt meg egy szovjet börtönben.

Rovatok