Index Vakbarát Hírportál

350 ezer hamis bolgár szavazólapot találtak

2013. május 11., szombat 19:09

A bolgár állambiztonsági szervek 350 ezer hamis szavazólapot foglaltak le egy Szófiához közeli nyomdában - jelentette be a bolgár főváros ügyészsége szombaton, egy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt.

Az ügyben bűnvádi eljárást kezdeményező ügyészség szerint a hamis szavazólapokat "Kostinbrod város egyik nyomdájának raktárában találták meg".

A BGNES hírügynökség jelentése szerint a nyomda tulajdonosa Jordan Boncsev, a kostinbrodi városi tanács egyik, a kormányzó GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párthoz tartozó tagja. Boncsev tagadja, hogy illegális szavazócédulákat nyomtattak volna.

Szergej Sztanisev, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke rámutatott, hogy ez a szavazólap-mennyiség az összes szavazó tíz százalékának felel meg, és 25 mandátum sorsát dönthette volna el a 240 tagú parlamentben.

A Demokraták Egy Erős Bulgáriáért (DSZB) kis ellenzéki párt a választások elhalasztását követelte, míg a török kisebbség, parlamentbe jutásra esélyes pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) választási csalással elkövetett államcsíny kísérletéről beszélt.

Rovatok