Index Vakbarát Hírportál

Házasodhatnak a melegek Brazíliában

2013. május 14., kedd 21:41

Brazíliában is összeházasodhatnak a melegek a Nemzeti Igazságügyi Tanács ítélete szerint – adta hírül a kspr.com. Az Igazságügyi Tanács, mely 2004-es megalakulása óta a Legfelső Bírósággal áll egy szinten az ország jogrendszerében, kimondta: a közjegyzők nem tagadhatják meg az egynemű regisztrált élettársaktól, hogy összeházasodhassanak. „Ez egyenértékű a melegházasság de facto engedélyezésével″ – nyilatkozta Raquel Pereira de Castro Araujo, a brazil ügyvédi kamara emberi jogi bizottságának elnöke.

A brazil kongresszus, amelyben egy erős vallásos csoport ellenzi az azonos neműek házasságát, még nem fogadta el a melegházasság legalizálását, és a Tanács döntését még megfellebbezhetik a legfelsőbb bíróságon. A Legfelsőbb Bíróság Elnöke, Joaquim Barbosa, azonban azt mondta: a közjegyzőknek nem kell a kongresszus döntését megvárniuk, a döntés szerinte máris kötelező érvényű. A Legfelső Bíróság egyébként már 2011-ben elismerte az azonos neműek élettársi viszonyát.

Korábban a 27-ből 14 államban már legalizálták a melegházasságot, de az egész országra vonatkozó szabályozás mindeddig nem született. „Mivel a kongresszus ilyen lassú volt, a bírói ágra maradt a kezdeményezés″ – mondta Luiz Kignet Sao Paolo-i családjogi szakértő. Hozzátette: törvényre ettől még szükség lesz, de a Tanács a döntésével felgyorsította a folyamatot, mely a melegházaság formális elismeréséhez fog vezetni. Kignet szerint a törvény is fontos lépés lesz a teljes egyenjogúság felé: „Ha meglesz a törvény, minden egyszerűbb lesz, mivel az szabályozni fog minden konkrét ügyet mindenki számára.″

Brazíliában tavaly 1277 azonos nemű pár regisztrálta magát közjegyzőnél élettársként.

Rovatok