Index Vakbarát Hírportál

Manila bocsánatot kért Tajvantól a lelőtt halászért

2013. május 15., szerda 08:56

Bocsánatot kért szerdán a Fülöp-szigetek Tajvantól azért a múlt heti tengeri incidensért , amely egy tajvani halász életébe került. Tajpej azonban nem fogadta el azt, és bejelentette, hogy szankciókat léptet életbe Manila ellen.

A Fülöp-szigeteki parti őrség múlt csütörtökön – arra hivatkozva, hogy tajvani halászok tiltott tengeri területen tevékenykedtek – tüzet nyitott az egyik hajóra, amelyen négy ember volt. Egy 65 éves férfit a nyakán ért halálos lövés. A Fülöp-szigeteki parti őrség azt állítja, hogy figyelmeztető lövések leadása után, önvédelemből lőttek a tajvani hajóra, mivel az szándékosan nekik akart ütközni.

David Lin tajvani külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy tajpeji képviselőjén keresztül Manila bocsánatot kért az incidensért. Jelezte azt is, hogy a Fülöp-szigetek kormánya különmegbízottat küld Tajvanra, akinek feladata lesz az is, hogy a lelőtt halász családjának tolmácsolja a bocsánatkérést.

Csiang Ji-hua tajvani kormányfő később közölte, hogy a vezetés nem elégszik meg az említett – informális – módon tett bocsánatkéréssel, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy a manilai kormány hivatalosan kövesse meg a Tajpejt. A miniszterelnök megerősítette, hogy – mint azt már korábban kilátásba helyezték – felfüggeszti a Fülöp-szigeteki munkavállalási kérvények elbírálását, visszahívja képviselőjét Manilából, és arra biztatja lakosságát, hogy ne utazzon az országba.

Rovatok