Index Vakbarát Hírportál

Elkaszálta a ketrecharcost a horogkereszt

2013. május 16., csütörtök 16:35

Neonáci tetoválásai miatt nem indulhatott el Petrovszki Attila a prágai Heroes Gate MMA-rendezvényen, amelytől több szponzor is megvonta a támogatást, tiltakozva a békéscsabai férfi fellépése ellen. A cseh szervezők tegnap még úgy nyilatkoztak, hogy Petrovszki testét elfedő ruhában lép fel, ám csütörökön kiadott közleményükben már közölték: engedve a „társadalom, különböző cégek, állami intézmények és a média felől rájuk nehezedő nyomásnak″, törölték Petrovszki meccsét – írta a dotoho.blog.hu. A visszalépő szponzorok között volt a cseh állami televízió és a Sportminisztérium is. Továbbá tiltakozását fejezte ki Prága 9. kerületének polgármester-helyettese.

„Nagyon sajnálom őt mint sportolót és embert″ – mondta az Indexnek Petrovszki menedzsere. Kovács Attila szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit visel a testén, hiszen azt nem mutatja nyilvánosan. Arról, hogy az internetre kikerülnek Petrovszki képei, nem tehet, hiszen azt a küzdősport iránt érdeklődők és az ő személyes rajongói teszik ki. „Attila már csak a testét csuklóig elfedő ruhában, úgynevezett rash guardban lép fel. Ha előfordult az utóbbi időben, hogy enélkül jelent meg magyarországi rendezvényen, az a szervezők hibája lehet″ – mondta az egykor amatőr szinten bokszoló menedzser.

Kovács úgy véli, hogy a tetoválások és a sportpályafutás Petrovszkinál elkülönülnek. Igaz, 2010novemberében a Blikknek adott interjújában egyértelművé tette a 32 éves küzdőharcos: „A tetoválások a személyiségemet tükrözik, a nemzetiszocializmus az egyetlen ideológia, amelyben hiszek.″ Kovács ezután került kapcsolatba a civilben cukrász Petrovszkival, aki a menedzser szerint sosem hangoztatott náci nézeteket. (Ugyanakkor 2011-ben egy szélsőséges portálnak adott interjújában kijelentette: a ZOG – a betűszó a „cionista elnyomás alatt élő kormányok″angol rövidítése – üldözi a hozzá hasonló „fényhorozókat″, miközben „Európa romokban hever és a cionisták által előidézett polgárháború szélén állunk″.)

Kovács elmondta, fontos lenne elejét venni a későbbi hasonló botrányoknak, ám hogy Petrovszki ezt miként kívánja megvalósítani – például, hogy leszedetné-e magáról a horogkeresztet és a zsidók halálát vizionáló szólamot – abba neki nem lehet beleszólása.

„A mostani helyzetben nem tudom megmondani, mikor kerülhet sor Attila legközelebbi fellépésére. Nagyon jó szériában van, 11:1-es a mérlege, de a prágai botrány mindenképpen rossz fényt vet rá és megnehezíti érvényesülését külföldön″ – jegyezte meg a menedzser, aki ha nem is túlzónak, de egyoldalúnak tartja a cseh sajtóban megjelent cikkeket és különösen az arra érkező kommentárokat. „Azt írták, hogy remélik, egy színesbőrű elveri őt a ringben″ – hozott egy példát Kovács. Szerinte egyébként sem volt korrekt kifogásolni a tetoválásokat. „Láttam már Dávid-csillagos tetoválást is sportolón. Tudom, nem ugyanaz a két dolog, de ahány ember, annyi féle tetoválás.″

Véleménye szerint politikai nyomás játszott szerepet abban, hogy a prágai szervezők végül törölték Petrovszki meccsét. „Sajnálom a szervezőket is, de különösen Attilát, aki nagyon sokat készült erre a versenyre. Ő jó ember″ – jelentette ki a menedzser a barátjának tartott békéscsabai küzdőharcosről. „Az MMA sport most nőne fel Magyarországon, ez a mostani botrány ennek is árt″ – vélte. Kovács szerint a szélsőséges nézetek sem az MMA művelői, sem a rajongók körében nem általánosak, az érdeklődök a legkülönbözőbb körökből érkeznek.

„A prágai rendezvény szervezői nagyon korrektek. Bizonyos vagyok benne, hogy a szerződés is pontos volt, bár én ebben csak közvetítőként vettem részt. Nem gondolom, hogy a visszaléptetést a szervezők a szerződést megsértve hajtották volna végre, így nem hiszem, hogy jogi útra kellene terelnünk az ügyet″ – mondta a menedzser.

A dotoho.blog.hu szerint a szervezők még Petrovszki meccseinek törlése előtt azt mondták a cseh sajtónak, hogy már bánják, hogy meghívták és lehetőséget adtak Attilának, aki rossz hírüket keltette. Az egyik szervező, Pavel Touš hozzátette, ha ma kerülne képbe a magyar ketrecharcos és korábban tudtak volna tetoválásairól, eleve nemet mondanának a szerződtetésére.

Rovatok