Index Vakbarát Hírportál

Bűnsegéd volt gyilkosságban a náci szakács

2013. május 19., vasárnap 13:12 | aznap frissítve

Tízezer auschwitz-birkenaui fogoly meggyilkolásában vett részt bűnsegédként a stuttgarti ügyészség szerint Hans Lipschis, az egykori náci haláltábor őre, akit május elejént tartóztattak le Németországban.

A 93 éves férfi azt állítja, hogy szakács volt Auschwitz-Birkenauban és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és krematóriumról. Az ügyészségi nyomozás eredményeit összefoglaló letartóztatási parancs szerint viszont nemcsak főzött, hanem majdnem két évig  táborőri feladatokat látott el, így 9515 esetben bűnsegéd volt emberölésben, írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

Nemcsak szakács, SS-őr is volt

A litván származású férfi a letartóztatását elrendelő bírósági határozat szerint legkevesebb kilenc alkalommal szolgálatot teljesített a haláltábor vasútállomásának peronján, az úgynevezett rámpán, ahol szétválogatták a lágerbe deportált embereket. A zsúfolt vagonokból kihajtott foglyokat itt két csoportra osztották. Az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket a rámpáról egyenesen gázkamrákba küldtek.

A tízoldalas dokumentum szerint Hans Lipschis a transzportok fogadása során főként őrszolgálatot teljesített, de több esetben a foglyok válogatásában is részt vett. Az ügyészség azonban nemcsak ezért tartja háborús bűnösnek az egykori Waffen SS tagját, hanem azért is, mert a személyzeti menza szakácsaként hozzájárult a haláltábor működésének fenntartásához. "Az éhes tömeggyilkos kevésbé hatékonyan gyilkol" - foglalta össze a Welt am Sonntag az ügyészség álláspontját.

Hans Lipschis az ügyészség szerint 1941 októberétől 1945 januárjáig volt az auschwitz-birkenaui haláltáborban. 23 hónapig felvigyázói feladatokat látott el, majd 16 hónapig szakácsként dolgozott. A vádirat ellene augusztusra készülhet el, pere ősszel kezdődhet, mondta el a lapnak a védőügyvéd, Achim Bächle, aki hangsúlyozta, hogy az eljárás során rendkívül körültekintően jár el, hiszen "egy ilyen perben ügyvédként a német jogállamot is képviselem".

Még 49 háborús bűnöst keresnek

A mostani letartóztatás előzménye, hogy a német hatóságok szakítottak a náci rezsim idején elkövetett bűncselekmények vizsgálata során egészen John Demjanjuk ügyéig alkalmazott szemlélettel, amely szerint a tettesek felelősségre vonásához bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság áprilisban bejelentette, hogy a szemléletváltás nyomán megvizsgálja valamennyi személy felelősségre vonásának lehetőségét, akik őrfeladatokat láttak el az auschwitz-birkenaui haláltáborban és jelenleg Németországban élnek. A már letartóztatott Hans Lipschis mellett 49 ilyen személy van. A rájuk vonatkozó előzetes vizsgálatokat a következő három hónap során lezárják és az ügyeket átadják az illetékes ügyészségeknek - mondta a Welt am Sonntagnak Thomas Will,  hatóság helyettes vezetője. Hozzátette: más haláltáborok őreiről is gyűjtenek adatokat, de az érintett személyek pontos számát egyelőre nem közlik.

Az ukrán származású John Demjanjuk a sobibóri haláltáborban volt őr, és úgy emeltek vádat ellene, hogy egyetlen gyilkosságot sem lehetett rábizonyítani. A müncheni tartományi bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nem is szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat. A 2011-ben hozott ítélet szerint John Demjanjuk bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában.

Rovatok