Index Vakbarát Hírportál

Orosz melegjogi aktivistákat vettek őrizetbe

2013. május 25., szombat 16:31

Mintegy harminc tüntetőt és ellentüntetőt vettek őrizetbe szombaton Moszkvában, ahol a melegek jogai mellett tüntettek, de a rendezvényen ellentüntetők is megjelentek.

Az orosz homoszexuálisok szövetségének elnökét, Nyikolaj Alekszejevet is elvezették. Azzal a vádolják, hogy nem engedélyezett demonstrációt szervezett – közölte a moszkvai rendőrség az Interfax hírügynökséggel. Egy ellentüntető azért vette őrizetbe, mert megvert egy nőt.

Egyes résztvevők azt írták plakátjukra, hogy "Ellenezzük a homofóbiát", míg mások ki sem tudták bontani plakátjaikat, mert a rendőrség gyorsan közbelépett. Az erőszakos ellentüntetők ikonokkal és keresztekkel jelentek meg Moszkva központjában.

A homoszexuális, leszbikus kapcsolatokat Oroszországban nem büntetik, de a hatóságok rendszeresen betiltják a melegfelvonulásokat. Az orosz parlament előtt fekszik egy vitatott törvényjavaslat, amely betiltaná az úgynevezett homoszexuális propagandát, amit egyes városokban már tiltanak.

A törvényjavaslat kezdeményezői azt mondják, hogy a fiatalkorúak védelmében lépnek fel, míg a javaslat ellenzői egyebek között azzal érvelnek, hogy a törvénnyel megnehezítenék a felvilágosító munkát.

Az országban erős a homofóbia, és aktivisták azt sem tartják kizártnak, hogy a Kreml és az ortodox egyház bátorítja híveit a melegek rendezvényeinek megtámadására.

Hasonló a helyzet Ukrajnában is, Kijevben azonban melegek kis csoportja szombaton, a belvároson kívül mégis megtartotta az első kijevi melegfelvonulást.

Rovatok