Index Vakbarát Hírportál

Visszakérik az ajándék jachtot a spanyol királytól

2013. május 29., szerda 20:11

Baleár-szigeteki üzletemberek visszakövetelnek a spanyol királytól egy hajót, amelyet 2000-ben ajándékoztak neki abból a célból, hogy az uralkodó a földközi-tengeri szigetcsoporton tölthesse a szabadságát és ezzel is népszerűsítse az ottani üdülőhelyeket.

A Baleár-szigetek Idegenforgalmi és Kulturális Alapítványába (Fundatur) tömörült vállalkozók levélben szólították fel a héten a kormányt, hogy adja vissza nekik a 21 millió eurót érő Fortunát, miután János Károly nemrég formálisan is lemondott az amúgy is egyre ritkábban használt fényűző jachtról.

Az uralkodó azzal az indoklással vált meg a 41,5 méteres hajótól a múlt héten, hogy annak magas fenntartási költségei nem egyeztethetők össze a takarékossággal, amelyre a válság szorítja rá Spanyolországot. Csak az üzemanyagtartály egyszeri megtöltése 26 ezer euróba kerül.

A jachtot egyre ritkábban használta a királyi család az utóbbi három évben, a 75 éves uralkodó legutóbb tavaly augusztusban utazott rajta. Márpedig az adományozók annak idején abban a reményben vásárolták a luxushajót a királynak, hogy sűrűn tölti majd szabadságát a Baleár-szigeteken, és ezzel is segít fellendíteni a szigetcsoport idegenforgalmát.

A hajó beszerzéséhez annak idején 2,7 millió euróval járult hozzá a Baleár-szigetek önkormányzata is. Miután a király lemondott az ajándékról, a kormány hivatott dönteni a hajó sorsáról.

Rovatok