Index Vakbarát Hírportál

Nyolc terroristát bombázott le egy drón

2013. június 1., szombat 20:15

Hiába próbálkoztak a terroristák profi álcázással, azért mégiscsak működik az amerikaiak drón-háborúja. Legalább is erre utal, hogy szombaton egy amerikai robotrepülő az al-Kaida jemeni szárnyának nyolc tagjával végzett, és hármat megsebesített az ország déli részén fekvő Abján tartományában.

A pilóta nélküli harci repülőgép három rakétát lőtt ki a terrorhálózat harcosainak egy konvojára Mahfad város térségében, és jemeni illetékesek szerint sikerült is az al-Kaida harcosait szállító két platós terepjárót teljesen megsemmisítenie .

A szombati jemeni légicsapásra kilenc nappal azután került sor, hogy Barack Obama amerikai elnök - válaszul a dróntámadások számos civil áldozata miatt elhangzott otthoni bírálatokra - kijelentette, ilyen megsemmisítő csapás a jövőben csak olyan célpontra lesz mérhető, amely "folyamatos és közvetlen veszélyt jelent" amerikai személyekre.

Közben az Al-Kaida is folytatja  a maga háborúját: szombaton Hadramaut tartományban két motorkerékpáros támadó a saját kocsija mellett lőtte agyon Jahija el-Umajszi ezredest, Szajún város légitámaszpontjának parancsnokát. Ezen kívül autó alá helyezett pokolgéppel megölték a város bűnügyi rendőrségének vezetőjét, Abdel-Rahman Baskilt is.

Az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) Washington a nemzetközi terrorista hálózat legveszélyesebb szárnyának tartja azóta, hogy a csoport pokolgépes merényleteket próbált meg végrehajtani nemzetközi repülőgépjáratok ellen. Az Arab-félsziget déli csücskén elterülő országban al-Kaida-tagok százait ölték már meg hasonló drónos légitámadásokban Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök 2012. februári beiktatása óta. Az azt megelőző évben az "arab tavasz" nyomán kirobbant jemeni zavargások megrendítették a központi kormány hatalmát, s ezt kihasználva szélsőséges fegyveresek több körzetet is elfoglaltak az ország déli részében. 2012 májusában azonban a jemeni kormánynak és a helyi törzsi milíciáknak sikerült amerikai segítséggel visszafoglalniuk néhány déli várost, de a polgárháború még mindig tart.

Rovatok