Index Vakbarát Hírportál

Török nagykövetség: Nincs nagy probléma

2013. június 2., vasárnap 16:17

Több száz sérültről, és halottakról érkeznek hírek Törökországból, ahol napok óta kormányellenes tüntetések vannak. Budapesti nagykövetségük szerint viszont nincs gond, nyugodtan lehet utazni is.

Nincs nagy probléma Törökországban, bárki nyugodtan utazhat akár Isztambulba is, közölte Törökország budapesti nagykövetségének konzuli osztálya az Indexszel. Hozzátették, hogy szerintük a tüntetések már vasárnap lecsengenek, és azok különben sem hasonlíthatók az arab tavasz történéseihez. A tüntetőkkel szembeni rendőri fellépést, a sok sebesültelt, és az események politikai hátterét nem akarták kommentálni.

Közel ezer embert vett őrizetbe Törökországban a rendőrség azok közül, akik az utóbbi napokban az ország különböző városaiban a kormány ellen tüntettek, adta hírül vasárnap internetes kiadásában a Hürriyet című török lap. Az újságnak Muammer Güler belügyminisztert azt mondta, hogy 939 embert vettek őrizetbe 48 városban az utóbbi napok több mint 90 tüntetésének a résztvevői közül. A lap Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyik tanácsadójának Twitter-bejegyzésére hivatkozva arról számolt be, hogy Isztambul polgármestere vasárnap találkozni akar a napok óta tartó tüntetések szervezőivel, valamint az építészeti kamarának a képviselőivel, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A hatóságok azt állítják, hogy 79-en kerültek kórházba különféle sérülésekkel a tüntetők közül a rendőrség beavatkozása miatt, míg az orvosok szakszervezete szerint csak Ankarában 414-en sebesültek meg. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet viszont azt közölte, hogy a befutott jelentések alapján legalább ketten meghaltak, és több mint ezren megsérültek. Az AI szerint főleg a könnygázgránátok "nem megfelelő" rendőrségi alkalmazása járt súlyos következményekkel. Az AI a tüntetőkkel szembeni bánásmódot is szégyenteljesnek nevezte. Több beszámoló szerint ugyanis a rendőrségen gyakran 12 órán át tartottak fogva embereket túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül.

Bár a Facebookon és a Twitteren vasárnapra is tüntetést hirdettek Isztambulba, kora délutánig csak néhány százan voltak a Taksim téren, hogy a kormány ellen demonstráljanak.

A megmozdulások azután robbantak ki és terjedtek tovább Törökország-szerte, hogy a rendőrség erőszakosan felszámolt egy tüntetőkből álló tábort, amelynek létrehozói így akarták megakadályozni egy beruházás megkezdését az isztambuli Taksim tér melletti Gazi parknál. A rendőrség szombaton estére elhagyta a Taksim teret, ahol éjszaka ezrek ünnepelték a biztonsági erők visszavonását. A téren tartózkodók - akik között ellenzéki politikusok is megjelentek - a kormány lemondását követelték.

Erdogan miniszterelnök szombati nyilatkozatában hibának nevezte, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be  a tüntetők ellen, és elrendelte, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki a történteket. Megerősítette ugyanakkor, hogy a rendőrség folytatni fogja akcióit. Úgy fogalmazott, hogy a megválasztott kormány nem fog meghajolni egy kisebbség előtt. Abdullah Gül köztársasági elnök nyugalomra és párbeszédre szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

Cikkünket a tüntetések hátteréről és a korábbi napok eseményeiről itt olvashatják.

Rovatok