Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe vonul az M7esen karambolozó miniszter

2013. június 4., kedd 15:47

Június 17-én meg kell kezdenie fogházbüntetését annak a volt horvát miniszterelnök-helyettesnek és gazdasági miniszternek, akit 2012-ben Magyarországon szabadságvesztésre ítéltek halálos közúti baleset okozásáért. Radimir Cacicnak a remetineci börtönben kell jelentkeznie, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy melyik büntetés-végrehajtási intézményben fogja letölteni a büntetést. Ezt minden elítélt esetében az úgynevezett fogvatartottak pszichoszociális diagnosztikai központja dönti el, amely Remetinecben működik.

Cacic újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nincs értelme halogatni a büntetés végrehajtását. A volt horvát politikust egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték novemberben Kaposvárott. Miután Cacic azt kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság januárban megvizsgálta, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A háromtagú bírói tanács megerősítette a magyar bíróság ítéletét, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől Cacicot.

Cacic a büntetés felének letöltése - 11 hónap - után kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

A horvát politikus 2010 januárjában az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették. Radimir Cacic a kaposvári jogerős ítélet kihirdetése után novemberben lemondott miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról, március végén pedig távozott a Horvát Néppárt - Liberális Demokraták (HNS) elnöki tisztségéből is.

Rovatok