Index Vakbarát Hírportál

Védik a családon belüli erőszak áldozatait

2013. június 10., hétfő 16:36

Az egész EU-ban érvényesek lesznek az egyes tagállamokban hozott távoltartási határozatok – adta hírül az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Miután az Európai Bizottság javaslatát a tagállamok igazságügyi miniszterei hivatalosan elfogadták, Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és uniós jogérvényesülési biztos elmondta: „Remek példa ez arra, hogy milyen intézkedésekkel szolgálja az Unió polgárainak javát.″ A rendeletet támogatók kiemelték, hogy a felmérések szerint az európai nők mintegy egyötödét legalább egyszer fizikailag bántalmazták.

A bűncselekmények sértettjeiről szóló irányelvet – amely alapjogokat biztosít a sértettek számára, bárhol is tartózkodjanak az EU-n belül – már ki is hirdették az Unió hivatalos közlönyében (IP/12/1200). E két jogi aktus kiegészíti a 2011. december 13-án elfogadott európai védelmi határozatot, amely az egész Unió területére vonatkozóan biztosítja a büntetőjogi védelmi intézkedések szabad továbbítását.

Viviane Reding elmondta, az uniós tagállamoknak egyébként mostantól számítva három év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az irányelv rendelkezéseit nemzeti jogukba átültessék.

Rovatok