Index Vakbarát Hírportál

Tüntetőkkel találkozik Erdoğan

2013. június 13., csütörtök 21:50

Csütörtök este ismét találkozik az isztambuli tüntetőkkel Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök, írja a BBC. Órákkal korábban egy „végső figyelmeztetést” bocsátott ki a kormányfő, amelyben felhívja a tüntetőket, hogy hagyják el a Gezi parkot. A találkozó szerinte egy utolsó esély, hogy megnyugtatóan rendezzék a helyzetet.

A tüntetők el akarják érni, hogy a Gezi parkot, a belváros egyik nagy zöldfelületét ne építsék be, hanem maradjon meg zöldfelületnek. Erdoğan pártja népszavazást kezdeményez a park beépítéséről, és noha a szavazás eredménye nem kötelezi a kormányt, a miniszterelnök megígérte, hogy tiszteletben fogja tartani az eredményt.

„A türelmünk véget ért. Ez az utolsó figyelmeztetésem. Arra kérem az anyákat és apákat, hogy fogják meg a gyermekeik kezét és vigyék őket haza“, mondta szintén csütörtökön a kormányfő. Szerdán Ankarában találkozott tizenegy civillel, hogy megvitassák a Gezi park ügyét. A tüntetőket tömörítő szervezet szerint viszont ezek a személyek nem őket képviselték.

Az első akciót a tüntetők a Gezi park mintegy 600 fájának a védelmére indították, mert ezt a területet tartják a legutolsó zöld oázisnak a legnagyobb török város szívében. A több mint egy hete kezdődött demonstrációkban, amelyekben a török rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, hárman meghaltak és több ezren megsebesültek.

Rovatok