Index Vakbarát Hírportál

Lemondani könnyű lenne

2013. június 16., vasárnap 22:06

Tizenötezren tüntettek vasárnap Szófiában a bolgár belügyminisztérium szerint a kormány lemondását és új választásokat követelve. Az ország más nagyobb városaiban is kormányellenes tüntetéseket tartottak, Plovdivban 3 ezren, Várnában pedig 2 ezren vettek részt a demonstráción.

Szófiában a nemzetgyűlés épületénél összegyűlt tüntetők maffiavádakkal illették a kormányt, amely a szocialisták és a török kisebbség képviselőiből alakult meg, és új választások kiírását követelték. Plamen Oresarszki miniszterelnök írásbeli állásfoglalásban utasította vissza, hogy lemondjon tisztségéről. Úgy fogalmazott, hogy a lemondás ugyan könnyű személyi megoldás lehetne, de végtelenül felelőtlen is az újabb destabilizáció veszélye miatt, szerinte Bulgária eurómilliárdokat veszíthetne az EU támogatási alapjaiból.

A kormányfő hétfőre a miniszterelnöki hivatalába kérette a tiltakozók képviselőit, és bejelentette, hogy új személyt keres a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség élére, mert a választottja társadalmilag elfogadhatatlan. Bulgáriában pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére. A tiltakozások hatására a kinevezése után egy nappal le is mondott a titkosszolgálati vezetői posztról.

Rovatok