no

Index Vakbarát Hírportál

Apasági per a belga király ellen

2013. június 18., kedd 19:40

Apasági pert indított a belga király ellen egy szobrásznő, aki II. Albert házasságon kívül született lányának mondja magát. A 43 éves Delphine Boël sokak szerint megdöbbentően hasonlít II. Albertre. Boël a bíróság elé idéztette magát az uralkodót és két gyermekét, a trónörökös Fülöp herceget és Asztrid hercegnőt is,hogy kiderüljön, valóban az uralkodó-e az édesapja.

1999-ben terjedt el a hír az uralkodóval szemben korábban diszkréciót mutató belga sajtóban, hogy a hivatalosak mellett II. Albertnek van egy házasságon kívüli gyermeke is, akit nem sokkal később Delphine Boëllel, a belga arisztokrata Sybille de Selys Longchamps bárónő lányával azonosítottak.

Boël állítása szerint csak 18 éves korában, 1986-ban tudta meg anyjától, hogy ki is a vér szerinti apja. Ők ekkor már évek óta Angliában éltek, távol a belga nyilvánosságtól. Boël egy 2005-ös interjúban úgy emlékezett vissza, hogy Albert herceg korábban el is akart válni a feleségétől, Boël anyja azonban a várható politikai következmények miatt ezt állítólag elhárította.

Boël ugyanebben az interjúban azt mondta, hogy a kilencvenes évek végén, miután a botrány napvilágra került, felhívta a királyt, hogy segítséget kérjen anyjának, akit az apasági hírek miatt akkoriban intenzíven zaklattak az újságírók. Állítása szerint az uralkodó akkor durván elutasította: "Hagyjon békén ezzel a történettel, maga nem az én lányom" – idézte fel a király szavait. Ezt követően a képzőművészként dolgozó Boël II. Albert ellen fordult és több alkotásában kikelt „a monarchia maszkulin világa” ellen; egyik alkotása egy belga nemzeti színekkel ékesített péniszt ábrázol.

Az uralkodó hivatalosan soha nem nyilatkozott apaságáról. 1999-es karácsonyi üdvözletében félig-meddig beismerte ugyanakkor, hogy a hatvanas évek végén - Delphine Boël születése előtt - viszonya volt valakivel.

A belga törvények szerint az uralkodó nem kényszeríthető arra, hogy bíróság előtt megjelenjen, ám gyermekeinek tanúskodniuk kell. La Libre Belgique belga napilap egy megszólaltatott jogász véleménye alapján azt írja, hogy az ügy bukásra van ítélve, a belga alkotmány értelmében ugyanis a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, de polgári jogi értelemben is: ellene, vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll.

A jogász ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye kimondja, hogy a vér szerinti és a törvény szerinti gyermekeket azonos jogok illetik meg, ami még a belga alkotmányt is felülírhatja, mely csak a törvényes gyermek trónutódlását engedi meg.

Delphine Boël korábban kijelentette, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

Rovatok