Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon fogták el a grúz maffiafőnököt

2013. június 19., szerda 21:03

Az Europol támogatásával több európai országban őrizetbe vették egy grúziai bűnözői csoport, a kutaiszi klán 19 tagját, vezetőjüket Magyarországon fogták el - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán a honlapján.

A kutaiszi klán az orosz ajkú szervezett bűnözés egyik legjelentősebb csoportja. Európában most először sikerült az orosz ajkú szervezett bűnözés ilyen sok tagját egyszerre letartóztatni. Az pedig, hogy Magyarországon őrizetbe vették a kutaiszi klán vezetőjét, "különösen nagy csapás" az orosz ajkú bűnszövetkezeteknek - közölte az ORFK, hozzátéve: az egész vezérkart is sikerült elfogni.

A közös európai akció központja az olaszországi Bariban volt, ahol a bűnszervezet hét tagját tartóztatták le. Ezzel egy időben Csehországban, Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Litvániában és Magyarországon további embereket vettek őrizetbe. Lefoglaltak több fegyvert, jelentős mennyiségű kábítószert és több mint 100 ezer eurót is - írták.

Az orosz ajkú szervezett bűnözés területén az elmúlt néhány évben zűrzavar uralkodott a kutaiszi és tbiliszi klán néven ismert bűnszövetkezetek közötti hatalmi harc miatt. A konfliktus fő oka az eurázsiai szervezett bűnözői csoportok teljes körű ellenőrzéséért folytatott küzdelem volt - tették hozzá.

Rovatok