Index Vakbarát Hírportál

Obama is elmondta berlini beszédét

2013. június 19., szerda 16:13 | aznap frissítve

Az amerikai és az orosz atomarzenált is csökkentsék a harmadával a 2010-ben elfogadott új Start-szerződéshez képest, mondta Barack Obama amerikai elnök a berlini brandenburgi kapunál mondott beszédében. Obama a 33 fokos melegben levette a zakóját, aminek szimbolikus súlyt is adott. „Barátok között lehetünk kicsit informálisabbak" – mondta mosolyogva.

Még Obama beszéde előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik külpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül más fontos, atomfegyverrel rendelkező országoknak is bele kell egyezniük a csökkentésbe, hogy a terv működhessen.

Obama egy héttel John F. Kennedy híres „Ich bin ein Berliner" beszédének ötvenedik évfordulója előtt beszélt négyezer meghívott vendég, kormánytisztviselők és diákok előtt a brandenburgi kapunál. Ezúttal csak néhány kiválasztott hallgathatta meg Obamát élőben, míg öt évvel ezelőtt, még elnökjelöltként elmondott beszédét kétszázezres tömeg követte végig Berlinben.

Obama a G8-csúcsról érkezett Berlinbe, ahol hivatalosan először jár elnökként. Az amerikai elnök a brandenburgi kapunál elmondott beszéde előtt megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral, akivel többek között arról beszélt, hogy milyen fontos az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás.

Merkel bírálta a PRISM néven ismert amerikai megfigyelési programot, aminek részleteit az NSA volt elemzője szivárogtatta ki két hete. A német kancellár szerint meg kell találni az interneten az egyensúlyt a szabadság és a biztonság között.

Obama viszont azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy életeket mentettek meg a titkos adatgyűjtő programokkal, amiket az NSA törvényesen, bírósági felügyelet mellett alkalmazott. Azt állította, hogy legalább ötven terrortámadást sikerült elhárítani, többek között éppen Németországban.

Obama azt mondta, meggyőződésük, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be, de arról nem beszélt, milyen segítséget nyújtanának a felkelőknek. A G8-csúcs végén kiadott közleménnyel összhangban egy politikai átmenet fontosságát hangsúlyozta.

Rovatok