Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi pénzelte Sarkozy kampányát?

2013. június 20., csütörtök 21:59

Kadhafi 2007-ben 20 millió dollárt utalt át Nicolas Sarkozy francia államfő kampányára, nyilatkozta a diktátor egykori tolmácsa. Az állítások nem teljesen ismeretlenek, azok először Kadhafi egyik fiának kihallgatásakor láttak napvilágot, de ekkor a tolmács még úgy nyilatkozott, hogy nem tud ilyesmiről. A BBC által idézett francia online hírszájt tett közzé egy videóinterjút, amelyben Mosztaf Misszuri arról beszél: "Kadhafi szóban közölte velem, hogy átutalt 20 millió dollárt."

Kadhafi egyik fia, Saif al-Islam már a 2011-es NATO-légitámadások idején megvádolta a francia miniszterelnököt, hogy az apjától dollármilliókat fogadott el a kampányára. Ekkoriban vezette a támadásokat a francia légierő. Sarkozy tagadta a vádakat, ahogy azt is, hogy szintén 2007-ben illegális támogatást fogadott el a L'Oreal egyik tulajdonosától, a 90 éves Liliane Bettencourttől.

Sarkozy elvesztette a 2012-es választásokat, ugyanakkor jelezte, hogy 2017-ben újra indulna a miniszterelnöki székért. Az elemzők szerint ez azonban nagyban függ a most folyó vizsgálatokról, írja a BBC.

Rovatok