Index Vakbarát Hírportál

Hét év börtönre ítélték Silvio Berlusconit

2013. június 24., hétfő 17:49

A volt olasz kormányfőt kiskorúval folytatott szexuális viszony és hivatali visszaélés miatt ítélték el. Az ügyészség csak hat évet kért Berlusconira, a bíróság azonban súlyosabb büntetést szabott ki: hét év börtönt kapott, és a közhivataltól is örökre eltiltották, vagyis ha az ítélet jogerőre emelkedik, az az elmúlt két évtized legbefolyásosabb olasz politikusa karrierjének végét jelenti. Berlusconi otrombának nevezte az ítéletet.

A hét évből nem kéne sokat valóban börtönben töltenie, és mivel amúgy is igyekszik magát az igazságszolgáltatás áldozatának feltüntetni, mindez nem feltétlenül jelentené a véget. Ha azonban nem lehet többé képviselő, fel kell hagynia a politikával. Az ítéletet a bíróság épülete előtt  üdvrivalgással, és az olasz himnusz éneklésével fogadták – írja a Corriere della Sera.

Hihetetlen, precedens nélküli, otromba ítéletről beszélt Silvio Berlusconi, aki közleményben hangsúlyozta: a bírósági döntés nem szól másról, mint arról, hogy "el akarnak távolítani a politikából". Hangsúlyozta, bizonyos volt abban, hogy a bíróság felmenti, mivel ártatlan, és semmi nem támasztja alá a vádakat. Hozzátette, nem adja fel, továbbra is ellenáll, és nem enged az őt sújtó üldözésnek.

A kizárólag nőkből álló bírói testület ítéletét a Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párt híveinek tiltakozása kísérte. "Teljesen irreális ítélet. A bíróságban még az ügyészségnél is több előítélet volt. Fellebbezni fogunk" – nyilatkozta elsőként Niccolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje.

Az ügyész öt évet kért a hivatali hatalommal való visszaélés miatt, egy évet pedig a kiskorú prostituáltatásáért, valamint indítványozta a volt kormányfő egész életre szóló eltiltását közhivatal viselésétől.  "Nincs kétség, Rubynak szexuális kapcsolata volt Berlusconival, és ebből a lány anyagi hasznot húzott " – fogalmazott vádbeszédében májusban az ügyész, aki szerint Berlusconi tudta, hogy Szívtipró Ruby, vagyis Karima el Mahrough a történtek idején kiskorú volt.

A vádirat szerint Berlusconi 13 alkalommal feküdt le a kiskorú, marokkói származású prostituálttal. Emellett a hivatalával is visszaélt, amikor 2010 májusában elérte, hogy a nőt kiengedjék az előzetes letartóztatásból, ahová lopás gyanúja miatt került. El Mahroug tagadta, hogy viszonya lett volna a Berlusconival, és állítása szerint hazudott neki a koráról, 24 évesnek mondva magát. A pár telefonbeszélgetéseit azonban az ügyészség bírói engedéllyel lehallgatta, és azok alapján a bíróság nem adott hitelt Ruby verziójának.

Közel hatórás vádbeszédében Boccassini ügyész felidézte a Szicíliába bevándorolt marokkói családban 1992 végén született Karima történetét. A családjától és az állami gondozásból is többször elszökött lány 2009-ben egy szépségversenyen ismerkedett meg Emilio Fedével, a Berlusconi birtokolta Rete4 televízióadó vezetőjével. Ruby Fede segítségével 2010 elején érkezett meg Arcoréba, Berlusconi lombardiai villájába, ahol később többször is megfordult.

"Nem felel meg a valóságnak, hogy a lány nyomorú sorstól menekült volna. Rubyt a negatív olasz álom, a könnyű pénzszerzés vágya hajtotta" – hangoztatta az ügyész. Hozzátette, hogy Ruby már a Berlusconival való megismerkedés előtt prostitúcióból élt.

Berlusconinak nem ez az egyetlen pere, bár kétségkívül ez ártott neki a legtöbbet. A cége, a Mediaset adócsalásával kapcsolatos per ősszel harmadfokon folytatódik: a semmítőszék jogerőre emelheti a milánói bíróság ítéletét, amely tavaly októberben elsőfokon, majd idén májusban másodfokon is négy év börtönt szabott ki Berlusconira, és öt évre a közhivatal viselésétől is eltiltotta.

Június 27-én a semmitőszéken folytatódik a Mondadori-per, amelyben vesztegetésért Berlusconi vállalkozói csoportját 560 millió euró bírságra ítélték.

Rovatok