Index Vakbarát Hírportál

Kitört a harc a Mandela-családban

2013. július 1., hétfő 22:13

Bizarr konfliktusba és jogvitába keveredtek a súlyos beteg Nelson Mandela családtagjai, mivel egy részük szeretné a qunu-i családi sírba temetni Mandela három halott gyerekét. Ehhez ki kéne hantolni  őket, ezt azonban a legidősebb unoka, a kicsit távolabb élő Mandla mereven ellenzi, és megtámadta az újratemetést elrendelő bírósági végzést – írja a BBC.

A volt államfő maga is Qunuban fog nyugodni, és épp itt van a problémák gyökere: Mandelának hatalmas a családja, három feleségtől összesen hat gyereke, 17 unokája, és 12 dédunokája született, akik között koránt sincs egyetértés.

Amíg  tart a viszály, a klán idősebb, babonás tagjai úgy tartják, hogy Mandela lelke sem nyugodhat meg, és valójában a betegségét is a konfliktus okozta. Mandela a politikának szentelte az életét,  27 évet börtönben töltött, így valójában nagyon kevés köze volt a gyerekeihez.

A három exhumálandó személy egyike Mandla 2005-ben elhunyt apja, Makgattho, aki AIDS-es volt. Thembekle autóbalesetben halt meg 1969-ben, Makaziwe, a legidősebb lánytestvér pedig 9 hónaposan halt meg. Mindannyian Qunuban nyugodtak, de költözésekor Mandla a család beleegyezése nélkül kihantolta és magával vitte a maradványokat. Mandela másik három gyereke ma is él.

Az ügy hátterében a családfői posztért folyó harc áll. Nelson Mandela legidősebb férfi unokáját, Mandlát jelölte utódjának a klán élére. Mandla maga is politikus, az Afrikai Nemzeti Kongresszus képviselője.

A család azonban egyre elégedetlenebb a családfő döntésével és Mandlával, aki az elhunytak mostani nyughelyén szeretné felépíttetni az emberi jogi harcos emlékközpontját. A harc a sokmillió dolláros örökséget is érinti.

A helyi szokások szerint a holttesteket csak akkor lehet mozgatni, ha abban az egész család egyetért. Mandla ezt felrúgta, a család  viszont most épp neki van kiszolgáltatva.

Rovatok