Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a régimódi kémházaspárt

2013. július 2., kedd 21:06

Megszületett az ítélet a több mint húsz évig Oroszországnak kémkedő marburgi házaspár ügyében – adta hírül a BBC. Andreas és Heidrun Anschlag (valódi nevük nem ismert) hat és fél, illetve öt és fél évet kaptak. 2011 októberében tartóztatták le őket, egy bizalmas NATO-iratokhoz is hozzáférő holland külügyértől vásároltak titkokat. Őt kapták el először, 12 évet kapott, rajta keresztül jutottak el a kémházaspárhoz, akik az orosz titkosszolgálatnak továbbítoták az információkat. A Perth Now szerint az FBI információja alapján leplezte le őket a német kémelhárítás.

Az ügy érdekessége, hogy a házaspár lánya Németországban született, és úgy nőtt fel, hogy soha nem is sejtette az igazságot szülei hátteréről, akik osztrák útlevéllel telepedtek le még Nyugat-Németországban. A fedőtörténet szerint dél-amerikai származású osztrák állampolgárok voltak.

A kémpár meglepően egyszerű módszereik miatt lett világszerte ismert: többek között rövidhullámú rádióvevővel és Youtube-kommentekkel kommunikáltak, holland kapcsolatukat pedig állítólag kontrollálatlan játékszenvedélye miatt tudták markukban tartani. Állítólag rendszeresen előre megbeszélt helyeken, például egy erdei fa alatt hagytak bizalmas iratokat, melyeket az orosz konzulátus munkatársai használtak fel később.

Titkosszolgálati pálya iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk az Alkotmányvédelmi Hivatal toborzásáról szóló cikkünket, melyben Anschlagék mellett Kamaz-dömperekről, szexről és drogokról is szó esik.

Rovatok