Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök ásták fel Mandela gyerekeinek sírját

2013. július 4., csütörtök 11:06

Dél-Afrikában a rendőrök betörték annak a mvezói birtoknak a kapuját, ahol Nelson Mandela három gyereke van eltemetve. A rendőri akcióra bíróság adott felhatalmazást, miután szerdán ismét a Mandela család többségének javára született ítélet, akik azt szerették volna, hogy a holttestek Mandela szülőfalujában, Qunuban nyugodjanak. Halála után Mandelát is ide fogják majd temetni.

Szerda délután halottaskocsik érkeztek Mvezóba, a rendőrök pajszerrel feltörték a mvezói birtok kapuját, és megkezdték a holttestek exhumálását. Késő délutánra a rendőrök és az egészségügyi szolgálat szakemberei felásták a három jelöletlen sírban fekvő maradványokat, és a közeli halottasházba szállították őket, ahol az ABC News jelentése szerint DNS-vizsgálatot végeznek majd rajtuk.

A három Mandela-gyerek eddig Mvezóban volt eltemetve. Ide 2011-ben kerültek, amikor Mandla Mandela, szabadságikon elnök unokája a család engedélye nélkül saját birtokára szállította a holttesteket. A család többi tagja szerint Mandla azt remélte, hogy később az elnököt is gyerekei mellé temetik, és a sírhoz látogató zarándokokon szeretett volna nyerészkedni.

Szóvivőjén keresztül Mandla az ítélet után azt mondta, elfogadja a bíróság döntését, de jogi úton még harcol az ítélet ellen, szerinte ugyanis a bíróság nem hallgatta őt meg. Makaziwe Mandala, az elnök legidősebb lánya nem nyilatkozott az ítélet után. „Ez csak a családra tartozik”, mondta a sajtónak. Ügyvédje, Wesley Hayes azonban nyíltabban beszélt: „nagyon örülünk az ítéletnek”, mondta.

Nelson Mandelának öt gyereke van, ketten még élnek. Fia, Makgatho 2005-ben, egy másik Makaziwe nevű lánya még 1948-ban csecsemőként, egy másik fia, Madiba Thembekile pedig egy 1969-es balesetben halt meg.

Rovatok