Index Vakbarát Hírportál

Nem a Dreamliner akkumulátorai okozták a tüzet

2013. július 13., szombat 20:52

Nincs bizonyíték arra, hogy az akkumulátorok meghibásodása miatt gyulladt ki pénteken a londoni Heathrow repülőtéren az etióp légitársaság repülőgépe - közölte szombaton a repülőgépek baleseteinek kivizsgálásával foglalkozó brit szakhatóság (AAIB). "Nincs bizonyíték a közvetlen ok-okozati viszonyra" - állapította meg az AAIB.

A tűz az etióp légitársaság egyik Boeing-787 Dreamliner utasszállítóján keletkezett, és az első feltételezések szerint akkumulátortúlhevülés okozhatta a tüzet. A gépen nem voltak utasok, személyi sérülés nem történt. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók megfékezték a lángokat.

A nemrég forgalomba helyezett repülőgéptípussal a múltban több hasonló eset történt, és emiatt e gépek repülését az idén több hétre az egész világon megtiltották. A problémát a szakértői vizsgálatok alapján az e típusban alkalmazott akkumulátorok túlmelegedése okozta, bár a túlhevülés okát nem sikerült egyértelműen megállapítani. A Boeing módosította az akkumulátorokat, és a típus nemrég visszakapta a repülési engedélyt.

Az ügyet kivizsgáló brit bizottság közölte, hogy az eddigi vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a tüzet meghibásodott akkumulátorok okozták. Az etióp légitársaság szombaton közölte, hogy nem állítja le az ilyen típusú gépének a repülését, egyetlen Dreamlinert sem parancsolnak a földre.

Rovatok