Index Vakbarát Hírportál

George Clooney megint megmentené Dél-Szudánt

2013. július 16., kedd 22:04

A Nespresso, a Nestlé svájci élelmiszeripari óriáscég leányvállalata más afrikai országok – például Etiópia és Kenya – mintájára magas színvonalú kávétermesztést kíván kialakítani a két éve független Dél-Szudán négy régiójában: Yei város közelében, a Boma-fennsíkon, az Imatong-hegységben és Kelet-Egyenlítő szövetségi államban.

George Clooney, a cég reklámarca, a márka tartós fejlesztési politikájának szentelt keddi párizsi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az afrikai országnak nem tesz jót, hogy kizárólag kőolajat exportál, mivel annak hasznából a lakosság nem részesül. A színész szerint ezért hosszú távú befektetésben kell gondolkodni, hogy a fiatal Dél-Szudán hosszú távon kávéexportőrré váljon.

A France 24 szerint a Nespresso-ra viszont fújnak a zöld aktivisták, akik azt nehezményezik, hogy az agribiszniszben utazó cég eldobható kávékapszulái a fogyasztható kávé más formáihoz képest felesleges környezetterhelést jelentenek  .

George Clooney évek óta élénken foglalkozik a szudáni ügyekkel, egyebek mellett Dárfúr nyugat-szudáni tartomány helyzetével. 2012 márciusában Washingtonban előállították és több órán át a rendőrségen tartották, mert részt vett egy tüntetésen a szudáni nagykövetség előtt, amellyel "a háborús bűnökre" és az ország déli részének humanitárius válságára hívták fel a figyelmet.

Rovatok