Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábon a kormánybuktató cseh képviselők

2013. július 16., kedd 23:32

Szabadlábra került kedden este Csehországban a legfelsőbb bíróság döntése alapján a júniusban megbukott kormánykoalíció három volt parlamenti képviselője.

A politikusokat azzal vádoltak, hogy tavaly ősszel jól fizetett gazdasági pozíciókért lemondtak képviselői mandátumukról, hogy ezzel lehetővé tegyék a kormány sokat vitatott adóreformcsomagjának parlamenti elfogadását.

Az államügyészség és a rendőrség a kormányzat és a képviselők megállapodását korrupciónak minősítette, s Ivan Fuksa, Marek Snajd és Petr Tluchor volt képviselőket júniusban őrizetbe vette, majd a bíróság vizsgálati fogságba helyezte őket.

Rács mögé került Jana Nagyová, Petr Necas kormányfő kabinetfőnöke is. A botrány következtében Petr Necas és kormánya lemondásra kényszerült.

A bíróság Fuksa és Snajdr beadványa alapján foglalkozott az üggyel, akik azt állították, hogy nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A legfelsőbb bíróság szerint azonban a tavalyi megállapodás nem minősíthető korrupciónak, ezért elrendelte az érintettek szabadon bocsátását.

A legfelsőbb bíróság szóvivője szerint a testület megállapította, hogy politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni. A gyanúsítottak az adott időben parlamenti képviselő voltak, mentességet élveztek, s a különféle politikai megállapodásokat, kompromisszumokat és döntéseket politikai tevékenységük részeként kell értelmezni.

Fuksa és Snajdr kedden késő este már el is hagyták az ostravai börtön épületét. A legfelsőbb bíróság döntése a harmadik érintettre, Tluchorra is vonatkozik, bár ő nem kért jogorvoslást.

Necas, aki ellen szintén büntetőeljárást kíván indítani a rendőrség, pénteki kihallgatása után politikai pernek minősítette az ügyet.

Rovatok