Index Vakbarát Hírportál

Beárazta az USA a szíriai beavatkozást

2013. július 23., kedd 11:55

„Ez nem jelent mást, mint háborút" – ezekkel a szavakkal vázolta fel a Kongresszusnak küldött nyílt levelében az amerikai vezérkari főnök, hogy mivel jár, ha az Egyesült Államok fegyveresen avatkozik be a harmadik éve tartó szíriai konfliktusba.

Martin Dempsey szerint öt beavatkozási mód jöhet szóba – írta a BBC. Az első – és legolcsóbb – megoldás a szíriai felkelők kiképzése volna, ami a tábornok szerint évi félmilliárd dollárt emésztene fel. Ezután már csak közvetlen beavatkozással kapcsolatos, és jóval drágább, akár évi 12 milliárd dollárt igénylő forgatökönyvei vannak Dempsey-nek: korlátozott légicsapások végrehajtása, repüléstilalmi zóna kialakítása – megakadályozandó, hogy Bassar Aszad elnök hadseregének légiereje akciókat hajtson végre az ellene felkelt lázadókkal szemben –, pufferzónák kialakítása – távoltartva ezzel a harcoló feleket –, és végül az ellenőrzés megszerzése Aszadtól a hadsereg vegyifegyverkészlete felett.

„Az erő bevetéséről dönteni mindannyiunk számára nehéz. Hiszen ez nem jelent mást, mint háborút" – közölte Dempsey, hozzátéve, hogy a beavatkozás egyértelműen erősíti az ellenzéket és növeli az Aszadra nehezedő nyomást. Ugyanakkor úgy vélte, le kell vonni az afganisztáni és iraki bavatkozások elmúlt tíz évében szerzett tapasztalatokat. Hangsúlyozta, hogy a katonai beavatkozás utánra szóló terveket is ki kell dolgozni, ha biztonsággal működő államot akarnak hagyni maguk után.

A szíriai polgárháború eddig az ENSZ becslései szerint mintegy 90 ezer ember életét követelte. 1,7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. Százezrek menekültek a szomszédos Libanonba és Törökországba.

A Fehér Ház júniusban közölte, hogy kész fegyverszállítmányokat küldeni a szíriai ellenzéknek. A Kongresszus azonban a terv ellen kifogást emelt, amit tegnap vett le a napirendről, lényegében hozzájárulva ahhoz, hogy az elnök, amennyiben szükségesnek látja, rendelkezzen a szállítások megindításáról. A szíriai ellenzék reményei szerint ez már augusztusban megtörténhet.

Ez azonban tovább mélyítené a konfliktust Washington és Moszkva között. Az orosz fél határozottan ellenzi a fegyveres beavatkozást és Bassar ellenzékének megsegítését. Barack Obama és Vlagyimir Putyin a tervek szerint legközelebb a G20 szentpétervári csúcsán találkoznának szeptemberben.

Rovatok