Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a rasszista ételosztást

2013. július 24., szerda 16:07

Betiltották a görög hatóságok a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt rasszista alapon folyó ételosztási rendezvényét szerdán Athénban. A polgári védelmi minisztérium betiltotta a „kizárólag görögöknek" szóló étel- és ruhaosztást az athéni Attiki téren, ahova ezen felül gyülekezési tilalmat hirdetett meg a rendőrség. Athén városa már kedden betiltotta az „illegális, rasszista és idegengyűlölő" rendezvényt.

Az Arany Hajnal a városi önkormányzat keddi lépése után még ragaszkodott az állítólagos jótékonysági rendezvényhez, és az ételosztást „Gyűlés a szabad ég alatt" névre keresztelte azért, hogy a gyülekezési szabadság értelmében megtarthassák az eseményt. A rendőrség szerdai gyülekezési tilalma azonban keresztülhúzta számításaikat.

Jeórjiosz Kaminisz, Athén polgármestere elmondta, hogy a rendezvény csak tovább mélyítené az idegengyűlöletet és a rasszizmust. Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter pedig egyenesen a „náci totalitarizmus beteges másolatának" nevezte az Arany Hajnalt.

Májusban a görög főváros már betiltott egy hasonló rendezvényt. A szélsőjobboldali párt korábbi jótékonysági rendezvényeinél az Arany Hajnal tagjai ellenőrizték az ételért vagy ruháért folyamodók személyigazolványát, hogy kizárhassák a nem görög nemzetiségűeket.

A görög gazdasági válság közepette jelentősen megnőtt az Arany Hajnal népszerűsége. A polgári védelmi miniszter szerint a párt befolyásának növekedése és az idegengyűlölet terjedése egyenes következménye annak, hogy Görögországba illegális bevándorlók tömegei érkeznek, hatalmas terhet róva a társadalomra.

Rovatok