Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol fontos az ortodoxia

2013. július 25., csütörtök 17:13 | aznap frissítve

Az askenázi és a szefárd zsidó vallási csoport élére is ultraortodox főrabbit választottak meg Izraelben, jelentette a Háárec című izraeli napilap.

A Közép- és Kelet-Európából származó zsidókat tömörítő askenáziak vallási vezetője Dávid Lau lett, a többi zsidó hívő csoportjáé, a szefárdoké pedig Jichák Joszef. A zsidó államban fontos politikai és gazdasági szerepet játszó főrabbik megbízatása tíz évre szól.

A főrabbik személyéről egy százötven tagból - vallási és világi képviselőkből - álló választási testület titkos szavazáson döntött szerda este Jeruzsálemben. A választáson összesen tíz rabbi indult.

Mindkét megválasztott jelölt esélyesnek számított. Dávid Lau Modiin városának rabbija és Iszrael Lau nagytekintélyű volt askenázi főrabbi fia, akit - az apával fenntartott barátsága miatt - Benjámin Netanjahu miniszterelnök is támogat, sőt kampányolt érte.

A másik megválasztott vezető Ovadja Joszef volt főrabbi egyik fia. A volt főrabbi eredetileg legidősebb fiát, Ávrahámot szánta az intézmény élére, de a rendőrség nyomozni kezdett korrupciós ügyei miatt, és ezért kiszállt a versenyből. Ávrahám nőellenes nézeteivel is kétes hírnevet szerzett magának, de mindez ma már irreleváns.

Az újonnan megválasztott zsidó vallási vezetők előtt álló leglényegesebb kihívások között az utóbbi időben bizalmi válságba került rabbinátus modernizálása és az intézmény hírnevét beszennyező korrupció legyőzése szerepel. Az ortodox irányvonalat képviselő vallási intézménynek Izaelben nagy a befolyása, egyebek mellett az esküvők és válások lebonyolításában és mindenekelőtt a kóser tanúsítványok kiállításában illetékes. Ezenkívül a rabbinátus dönt az új bevándorlók zsidóságáról is.

Rovatok