Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az 1,2 millió fontos Stradivarit

2013. július 30., kedd 17:27 | aznap frissítve

A brit rendőrség megtalált és visszajuttatott tulajdonosának egy még három évvel ezelőtt ellopott, különösen értékes hegedűt. Az 1696-os Stradivarit egy forgalmas londoni vasútállomáson lopták el koreai származású tulajdonosától, miközben ő sajtos szendvicset majszolt egy gyorsétteremben. Nem volt olcsó uzsonna: a hangszer értékét 1,2 millió fontra becsülik, a tettesek ráadásképpen két szintén rendkívül értékes vonót is elvittek.

Az üggyel kapcsolatban még 2011-ben elfogtak egy ír törvényen kívülit és két tinédzsert. Mint kiderült, a tettesek rögtön a bűncselekmény elkövetése után, az állomás közelében megpróbáltak megszabadulni a zsákmánytól, mindössze 100 fontért. Bár azt idáig is lehetett tudni, hogy különlegessége miatt az egyedi hangszer rendkívül nehezen adható csak el, a rendőrség idáig nem találta nyomát. Mostanáig.

A Brit Közlekedési Rendőrség (BTP) ugyanis ma bejelentette, hogy megvan a minimális sérülésektől eltekintve eredeti állapotában előkerült hegedű, melyre hosszú nyomozás után egy közép-angliai házban bukkantak rá. A tulajdonos megkönnyebbülve nyilatkozott: „Még mindig nem hiszem el. A hangszer elvesztése és az emiatt érzett lelkiismeretfurdalás azóta is minden pillanatban bennem volt. Tinédzser korom óta ezen a hangszeren játszottam, így gyakorlatilag a részemmé vált.”

Rovatok