Index Vakbarát Hírportál

Plágiumgyanús a Bundestag elnökének doktorija

2013. július 30., kedd 12:21

Plágiumgyanú árnyéka vetül Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének doktori dolgozatára, írta kedden a Die Welt. A gyanút egy álnéven publikáló szerző fogalmazta meg a lammertplag.wordpress.com oldalon. 42 oldalon talált gyanús szövegrészeket a 224 oldalas doktori dolgozatban.

Lammert azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül, állítja a Die Welt ismeretése szerint a doktorit elemző szerző. Állítólag ezt bizonyítja, hogy a szövegben kimutathatók a másodlagos irodalomban előforduló tárgyi tévedések.

Norbert Lammert, a konzervatív CDU politikusa a Die Weltnek azt mondta: legjobb tudása szerint dolgozott, és tiszta a lelkiismerete. Szerinte dolgozata megfelel a tudományos elvárásoknak. Elmondta, hogy mégis, amint értesült a munkájáról készült elemzésről, azonnal felkérte a bochumi Ruhr Egyetemet - ahol 1975-ben megszerezte doktori címét -, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Lammert A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái - Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül című dolgozatával a társadalomtudományok doktora címet szerezte meg a bochumi egyetem társadalomtudományi karán. 1976-ban kiadta a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Rovatok