Index Vakbarát Hírportál

A sátán súgta neki, hogy gyújtogasson

2013. augusztus 1., csütörtök 10:17

Rezzenéstelen arccal hallgatta végig az életfogytiglani börtönbüntetésről szóló ítéletet az a 37 éves ápoló, aki korábban 11 gyilkossággal kapcsolatban ismerte be bűnösségét, írta a Telegraph. Az ausztrál férfi 2011-ben gyújtotta fel az sydney-i idősek otthonát, ahol dolgozott. A tűzben az ott élők közül öten azonnal meghaltak, hatan pedig később, a füstmérgezés következtében. További harmincan megsérültek.

Roger Dean ellen már a gyújtogatás idején is eljárás volt folyamatban, korábban ugyanis kétszáz vényköteles tablettát lopott el az otthonból. Ennek az esetnek a bizonyítékait akarta eltüntetni, amikor  tüzet gyújtott az egyik szobában, ahol éppen két idős embert aludt. Dean később azt mondta a rendőröknek, hogy a sátán vette rá a tűzgyújtásra, és utólag már belátja, hogy ostobaság volt. Kihallgatása során elmondta, hogy szerette az otthon lakóit, jó kapcsolatban volt velük, és bűnösnek érzi magát, amiért az ördögre hallgatott. Pszichiáterek szerint az ápoló tudata tiszta volt a bűncselekmény idején.

Az ügyben eljáró bíró az esetet "szörnyűnek, kegyetlennek", és "nagyon elítélendőnek" nevezte. A mentőegységeknek négykézláb kellett bemászniuk minden egyes szobába, az ágyak alatt, a szekrényekben kellett kutatniuk a túlélők után. A bíró szerint eközben az idős embereknek, különösen a mozgásképteleneknek, horrorisztikus fájdalmakat kellett átélniük.

Dean, amikor a gyújtogatás után kimenekült az épületből, a helyszínre érkező sajtó előtt a hős szerepében tetszelgett. Akkor azt mondta, "a füst mindent elborít, de sok embert kimentettünk, és ez a legfontosabb". A szerdai ítélet után az érintett idős személyek hozzátartozói ujjongtak a bíróság épülete előtt.

Rovatok