Index Vakbarát Hírportál

Emeletes busznyi zsírhegy Londonban

2013. augusztus 6., kedd 19:15

Tizenöt tonnás zsírhegyet távolítottak el a csatornahálózatból egy londoni kerületben – közölte a Thames Water londoni vízszolgáltató cég. Ez volt a Nagy-Britanniában valaha csatornában talált legnagyobb zsírtömeg. Az emeletes busz nagyságú zsírhegy a délnyugat-londoni Kingston városrész alatti csatornákban gyűlt össze.

Tíz nap kellett ahhoz, hogy a konyhai zsiradék és egészségügyi betétek alkotta hatalmas tömböt kiemeljék. A Thames Water szerint a felgyülemlett mocsok azzal fenyegetett, hogy a csatornarendszer tartalma elárasztja a környékbeli házakat és üzleteket.

A vállalatot a környékbeli lakók értesítették, arra panaszkodtak, hogy eldugult a vécéjük. "Korábban már távolítottunk el hatalmas zsírmennyiségeket a London alatti csatornahálózatból, de soha nem láttunk ekkor kupacot. Úgy véljük, ez lehetett a brit történelem legnagyobb zsírhegye" – áll Gordon Hailwood, a Thames Water csatornázási munkatársának közleményében.

A vállalat szerint hat hétre lesz szükség a csatornahálózat teljes helyreállításához. A zsírhegyet pedig újrahasznosítják: kivonják belőle a vizet, a zsírokból és olajokból szappant vagy biodízelt gyártanak.

Rovatok