Index Vakbarát Hírportál

Schmittelésbe bukott bele a tajvani miniszter

2013. augusztus 7., szerda 10:37

Egy hetet sem ült a tajvani védelmi miniszteri székben Andrew Jang, máris lemondásra kényszerült egy plágiumügy miatt - jelentette a helyi média szerdán. Ma Jing-csiu elnök elfogadta a lemondást, a távozó Jangot vélhetően a vezérkari főnök, Jen Ming tábornok váltja a tárcavezetői poszton.

A Tajvan első civil védelmi minisztereként bemutatott, 58 éves korábbi miniszterhelyettesnek azért kellett lemondania, mert kiderült, egy 2007-ben megjelent könyvben szereplő cikkébe egyes részek más forrásból kerültek bele. Még ha az írás tényleges szerzője nem is ő volt, a neve alatt jelent meg, s ezért vállalta a felelősséget. "Hiba volt, bocsánatot kérek" - mondta a bejelentését követő sajtótájékoztatón az exminiszter.

A CNA tajvani hírügynökség szerdai jelentése szerint Jen Ming vezérkari főnök a poszt várományosa, akinek helyébe Kao Kuang-csi admirális, miniszterhelyettes lép majd. Jen a légierő tábornoka, volt a haderőnem vezérkari főnöke és akadémiájának elnöke is. Tábornoki rangját a mostani elnöktől kapta, elsőként az után, hogy 2008-ban Ma Jing-csiut elnökké választották.

Az előző védelmi miniszternek az országban nagy port kavart júliusi haláleset miatt kellett lemondania. Egy leszerelés előtt álló 24 éves sorkatona belehalt a tűző napon a vele végrehajtatott fenyítésekbe. A szigeten ezt követőn nem szűnő demonstrációkkal követelték az igazság kiderítését.

Ma Jing-csiu a fiatalember temetési gyászszertartásán vasárnap kifejezte részvétét a családnak, s azt mondta, garantálja, hogy Hung Csung-csiu nem halt meg hiába, és nem fog hasonló eset előfordulni. A kiskatona halálával összefüggésben 18 tiszt és altiszt ellen emeltek vádat, köztük van az érintett dandár parancsnoka is.

Megfigyelők úgy vélik, az eset következményei is azt jelzik, a tajvani ellenzék jól kihasználja belpolitikai lehetőségeit, s újra és újra kihívások elé állítja az amúgy is népszerűségét vesztett, második terminusát töltő Ma Jing-csiut és a kormányzó - Pekinggel jó kapcsolatokat építő - Kuomintang pártot.

Rovatok