Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Duka-Zólyomi Árpád

2013. augusztus 8., csütörtök 12:26

Életének 73. évében elhunyt Duka-Zólyomi Árpád nyugalmazott egyetemi tanár, atomfizikus, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) volt európai parlamenti képviselője – közölte az elhunyt családja csütörtökön.

Duka-Zólyomi Árpád hosszan tartó betegség után hunyt el, végakarata szerint csak legközelebbi szerettei kísérték végső útjára.

Duka-Zólyomi Árpád 1941-ben Pozsonyban született, 1968-ban a Cseh Műszaki Egyetem magfizikai karán diplomázott. Duka-Zólyomi Árpád 1990-től haláláig a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok elnökségi tagja és pozsonyi választmányának elnöke volt. 1991-től a nem sokkal a rendszerváltás után alakult Együttélés politikai mozgalom – amelynek alapító tagja volt – általános alelnökévé választják, 2004-ig volt parlamenti képviselő, 1998-tól a Magyar Koalíció Pártjának képviseletében.

A Magyar Közösség Pártjának sajtóosztálya közölte: a felvidéki magyar párt tisztelettel emlékezik az elhunytra, nagyra értékeli a párton belül végzett munkáját, és ezen az úton is őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt minden hozzátartozójának és közeli barátainak.

„Duka-Zólyomi Árpád halála nagy veszteség a felvidéki magyarság számára, személyében a politikuson kívül egy fontos közéleti szerepet felvállaló és a kultúra terén is jelentős tevékenységet kifejtő ember távozott körünkből” – mondta a haláleset kapcsán Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Rovatok