Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtön áradás miatt Oroszországban

2013. augusztus 21., szerda 14:16

Első fokon hat év szabadságvesztésre ítélte szerdán egy dél-oroszországi bíróság a krimszki járás korábbi vezetőjét, akit más tisztviselőkkel együtt a tavalyi 153 halálos áldozatot követelő áradás miatt vádoltak meg. A járás vezetőjén kívül Krimszk város polgármesterét 3 év és 5 hónap, a járás katasztrófa-előrejelzési és polgári védelmi vezetőjét pedig 4 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Valamennyiüknek úgynevezett büntetés-végrehajtási telepen kell letölteniük a büntetést, ha jogerőssé válik. A lakott településektől távol eső telepeken azokat az elítélteket őrzik Oroszországban, akik gondatlanságból vagy először követtek el kisebb vagy közepes súlyú bűncselekményt.

Az ítélet kihirdetése hétfő óta tartott. Az indoklás több száz oldalas volt. A tisztviselőket gondatlansággal, tétlenséggel, valamint a tények meghamisításával vádolták. A polgári védelem vezetőjét azzal is, hogy jogtalan előnyhöz akart jutni, mert kártérítési igényt nyújtott be egy olyan ingatlanára, amely nem is a katasztrófa sújtotta területen található.

A dél-oroszországi Krasznodari területen lévő Krimszk városára és a környékén lévő településekre tavaly júliusban egy éjjel hatalmas áradás zúdult. A hatóságok későn figyelmeztették a lakosságot az özönvízszerű esőzések miatt a hegyekből lezúduló víztömegre. A halottak többsége – közöttük több idős ember – a saját házában fulladt meg. A térségben több mint kétezer épület sérült meg, 29 ezer ember vagyona veszett oda az árvízben, és 400 házat már nem lehetett helyreállítani.

Rovatok