Index Vakbarát Hírportál

Belépőt kérnek az egy órás fesztiválért

2013. augusztus 28., szerda 11:35

Évente több ezer turista csak azért utazik a Bunol nevű spanyol városba, hogy paradicsommal dobáljon meg másokat. A politikusok elleni gyűlölet levezetésére is alkalmas Tomatina Fesztivál csak egy órás, de utána mindig paradicsomlében úsznak az utcák.

A szokatlan móka viszont egészen eddig ingyenes volt és mindenki kedvére dobálózhatott a zöldséggel, akinek volt elég a tölténytárában. Idén viszont legalább tíz eurót kérnek a szervezők a részvételért, mivel félnek a túl sok résztvevőről, és az így fellépő magas költségektől. A spanyolok egy része attól fél, hogy az eseményt így privatizálják.

A városvezetés szerint, ha továbbra is egyre több vendég érkezne, azzal a tömeg a saját testi épségét veszélyeztetné, ezért belépővel kell meghúzni a határt. Ráadásul a közlemény szerint a város eddig egyáltalán nem tudta kontrollálni a fesztivált, ezért azt sem tudják megbecsülni, idén hány résztvevő jöhet. A város a költségek miatt is aggódik, hiszen a kajacsata nagy anyagi terhet jelent minden évben, a BBC cikke szerint Bunol így már több millió eurós adósságot halmozott fel.

A jegyvásárlók között főleg ausztrálok, japánok, britek, spanyolok és amerikaiak vannak. Bunol város lakói között eddig ötezer ingyenjegyet osztottak szét, de a városvezetés számít rá, hogy a jegy nélkül maradtak is beözönlenek majd a paradicsomban úszó területre, ezért meg fogják erősíteni a biztonsági szolgálat sorait.

A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika; Európában a 16. század végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény alma nevét máig őrzi az olasz neve, a pomodoro, azaz aranyalma.

Rovatok