Index Vakbarát Hírportál

Rohamtempóban evakuálják a szír vezérkart

2013. augusztus 29., csütörtök 10:54 | aznap frissítve

A szíriai kormányerők a jelek szerint megkezdték a személyzet nagy részének kiköltöztetését a hadsereg és a biztonsági erők parancsnokságának épületeiből Damaszkusz központjában, felkészülve egy esetleges nyugati katonai támadásra - közölték helyi lakosok és ellenzéki források.

Teherautók és páncélozott járművek fordulnak

A részlegesen kiürített épületek között van a vezérkar parancsnokságának épülete, a légierő közelben lévő parancsnoksága és a nyugat-damaszkuszi Kfár Szuszeh negyedben lévő több biztonsági épület - közölték helyi lakosok és a Szabad Szíriai Hadsereg. A vezérkar épülete a lázadók 2012. szeptemberi támadása óta amúgy is csökkentett személyzettel működött. Szemtanúk az elmúlt 48 órában több katonai épület bejáratánál teherautókat láttak, amelyeket feltehetőleg dokumentumok és könnyűfegyverek szállítására vezényeltek oda.

Egy forrás szerint a főváros közelében állomásozó katonai egységek több trélert foglaltak le, valószínűleg azzal a céllal, hogy nehézfegyvereket szállítsanak velük alternatív helyszínekre. Mindazonáltal nem volt megfigyelhető ilyen fegyverek jelentősebb mozgatása, feltehetőleg a fő közlekedési utak környékén zajló heves harcok miatt.

Egy másik ellenzéki forrás szerint páncélozott járművek és csapatszállító teherautók hagyták el a damaszkuszi nemzetközi repülőtér térségét, ahol három katonai támaszpont található, és a közelben fekvő Harrán al-Avamid település felé indultak. A telefonon nyilatkozó szemtanú hozzátette, hogy a repülőtéren lekapcsolták a világítást.

Civil kikötőbe bújtak a hadihajók

Ellenzéki aktivisták a földközi-tengeri Latakia kikötőjében több szíriai hadihajót figyeltek meg, amelyek a civil hajóközlekedés számára fenntartott mólóknál kereskedelmi hajók között dokkoltak, valószínűleg azzal a számítással, hogy megnehezítsék azonosításukat és a csapásmérést rájuk.

A csapatmozgásokról szóló beszámolókat hivatalos források nem erősítették meg. A hadsereg az ilyen manővereket nem szokta nyilvánosságra hozni, a kormányszóvivő pedig nem volt elérhető a sajtó számára.

Kelet-damaszkuszi ellenzéki aktivisták arról számoltak be, hogy a Köztársasági Gárda és a 4. hadosztály Szomaríja és Muadamíja elővárosok közelében fekvő laktanyáit és szolgálati lakásait kiürítették, a katonákat és családtagjaikat pedig a városba költöztették.

Az iszlám szélsőségeket is Aszad találta ki?

A Szíria elleni támadás ideje egyelőre bizonytalan, de a legtöbb forrás szerint be fog következni. Barack Obama amerikai elnök szerdán azt mondta: egyelőre nem döntött Szíria elleni támadásról, de ha egy kormány megszegi a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi normákat, akkor felelősségre kell vonni. Bár az amerikai titkosszolgálatnak állítólag egyértelmű bizonyítékai vannak arra, hogy a szírai kormányerők vetettek be vegyi fegyvert Damaszkuszban, meg kell várni, míg az ENSZ szakértői hétfőig befejezik vizsgálataikat Szíriában.

A nyugatiaknak csapást kell mérniük Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjére, magát Aszadot pedig a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kell állítani - mondta Ahmed Dzsarba, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) elnöke a Le Parisiennek. Ahmed Dzsarba a szír elnököt következetesen "Vegyi Bassárnak" nevezte, utalva "Vegyi Alira", a néhai Szaddám Huszein iraki diktátor unokatestvérére, akit több ügyben is halálra ítéltek, majd kivégeztek.

Az ellenzéki vezető szerint alaptalan a nyugat félelme, hogy a szír elnök eltávolításával az iszlamista szélsőséges ellenzéket segíti hatalomra. Mint mondta: "nem azért akarunk megszabadulni Aszadtól, hogy az al-Kaidával találjuk együtt magunkat (...) Ezeket a szélsőségeseket a rezsim manipulálja, velük akarja ijesztgetni a világot."

Az oroszok nem avatkoznak be, de odamennek

A jelen helyzetben a Szíria elleni katonai beavatkozást az ENSZ BT-ben ellenző Oroszország reakciójától sem kell már tartani. Amerikai források szerint orosz források jelezték az Interfax hírügynökségnek, hogy amennyiben megindul a támadás Szíria ellen, Moszkva nem avatkozik be.

Oroszország a biztonság kedvéért két újabb hadihajót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy erősítse katonai jelenlétét a térségben - értesült az Interfax. Az Északi-tengeri Flottától egy fregatt érkezik, őt követi a Moszkva névre keresztelt rakétacirkáló, amely jelenleg az Atlanti-óceánon teljesít szolgálatot. Ősszel csatlakozik hozzájuk a Csendes-óceáni Flottából a Varég rakétacirkáló, és még egy fregatt. Az orosz haditengerészet hivatalos közleménye szerint Moszkva valójában nem növeli a június óta állandóvá tett jelenlétét a Földközi-tengeren, csupán leváltja néhány ott lévő hajóját. A puszta rotációról szóló hírnek ellentmond, hogy az egységnél jelenleg nincsen  rakétacirkáló.
Az orosz flottából jelenleg a 7 ezer tonna vízkiszorítású Pantyelejev tábornok nevű fregatt, öt, 4-7 ezer tonna vízkiszorítású partraszállító hajó, két katonai vontatóhajó, egy 12 ezer és egy 7 ezer tonna vízkiszorítású tanker, egy őrhajó állomásozik a térségben.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint országa győztesként fog kikerülni egy Washington és Damaszkusz közti esetleges konfliktusból: „a válság kezdete óta arra a pillanatra várunk, hogy igazi ellenségeink végre felfedjék magukat.”

Nem tudni, mikor lehet beavatkozás

Egyelőre ugyanakkor kérdéses, mikor és kiknek a részvételével indulhat egyáltalán támadás. David Cameron brit miniszterelnök akadályokba ütközhet a parlamentben, és könnyen lehet, hogy csak az ENSZ-ellenőrök munkájának végeztével, jövő héten kapna felhatalmazást egy beavatkozásra. Barack Obama amerikai elnök viszont jövő hét elején svédországi látogatásra és az oroszországi G20-csúcsra utazik, ezért források szerint már addig meg is indítaná és be is fejezné az akciót.

Rovatok