Index Vakbarát Hírportál

Ronda híd miatt ugrott a világörökségi cím

2013. augusztus 31., szombat 18:15 | tíz éve frissítve

Összesen 17 évig tartott, mire elkészült egy híd Drezdában, ami ráadásul olyan ronda lett, hogy az ENSZ illetékes szervezete, az UNESCO már 2009-ben, a terveket látva megvonta a világörökségi minősítést a várostól. Henry Ripke berlini építész cége négy éve működött, amikor megnyerte a nemzetközi versenyt a híd megépítésére, amely végül Németország legvitatottabb építkezése lett.

A Drezda önkormányzata viszont megadta az építési engedélyt a hídra, sőt egy népszavazáson a lakosság is mellé állt. Ripke akkor még csak 36 éves volt, tapasztalatlannak számított az építészek között. Kinevette idősebb kollégáját, amikor az azt mondta, hogy biztos nem végeznek egy évtized alatt a szerkezet megépítésével.

2006-ban komoly gondok akadtak: az UNESCO jelezte, hogy nem tetszik neki a projekt, a város vezetői pedig leállították a beruházást. Az ENSZ világörökségért felelős szervezete még 2004-ben adományozta Drezda városának és az Elba völgyének a világörökségi címet, amelyet a négysávos, tehermentesítőnek szánt híd építése miatt 2009-ben elvettek. A drezdai Elba-völgy újra kérheti felvételét a világörökségi helyszínek listájára, de az eredetileg 18 kilométeres védett szakasz teljes egészében már biztos nem lesz a világörökség része.

A híd tervezője szerint a szervezetnek nem a híd kinézetével, hanem pontosabban azzal van problémája, hogy erre a területre építették ilyen formában. 2007-ben a szászországi kúria úgy döntött, folytatni kell az építkezést, ennek ellenére nem sokkal később jogvita miatt újabb hónapokra leállt.

Az UNESCO szerint a híd tönkreteszi Drezda barokk palotáinak látképét, pedig az építész szerint az alacsony boltívek direkt azért készültek ilyenre, hogy a város múltjára reflektáljanak. Egy olvasónk információi szerint a híd megépítésére azért volt szükség, hogy a forgalom ne a barokk hidakon haladjon át.

Rovatok